Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Ayia Napa Youth Soccer Festival 2013

Με ενάμιση μήνα να απομένει μέχρι τη σέντρα, ήδη ο πήχης των 175 ομάδων έχει ξεπεραστεί

Μπορεί να απομένει ενάμιση μήνας μέχρι τη σέντρα του Ayia Napa Youth Soccer Festival 2013, στο οποίο συμμετέχουν ποδοσφαιριστές ηλικίας 8-16 ετών, όμως ήδη το ρεκόρ συμμετοχών είναι σίγουρο πως θα σπάσει.

Στην περσινή διοργάνωση έλαβαν μέρος 175 ομάδες από Κύπρο και εξωτερικό, ενώ φέτος ήδη 180 ομάδες έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να δώσουν το παρών τους στην Αγία Νάπα το πενθήμερο 27 Απριλίου με 1η Μαΐου. Και με αρκετές μέρες να απομένουν μέχρι την πρώτη σέντρα, είναι βέβαιο πως ο αριθμός αυτός θα φτάσει σε ακόμη ψηλότερα εντυπωσιακά νούμερα.

Το σπουδαιότερο τουρνουά

Το Ayia Napa Youth Soccer Festival, το οποίο διεξάγεται φέτος για δωδέκατη συνεχή χρονιά, είναι πλέον το σπουδαιότερο τουρνουά που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Κύπρο, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον δήμαρχο Αγίας Νάπας και μεγάλο υποστηρικτή της διοργάνωσης, Αντώνη Τσόκκο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο.

Στόχος των διοργανωτών είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ομάδες από Κύπρο και εξωτερικό να παίξουν σε ένα υψηλό επίπεδο τουρνουά, σε εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Τα εκατοντάδες παιχνίδια θα διεξαχθούν στα 15 γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα που βρίσκονται πλησίον του δημοτικού σταδίου της Αγίας Νάπας, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Με το τουρνουά να διεξάγεται πάντα την εβδομάδα πριν το Πάσχα, οι νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν για λίγες μέρες την ευκαιρία να ζήσουν σαν… επαγγελματίες, αφού συνδυάζουν τους αγώνες και τις προπονήσεις με διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Τουριστική ώθηση

Στην περσινή διοργάνωση του Ayia Napa Youth Soccer Festival έλαβαν μέρος στις εννιά ηλικιακές κατηγορίες σχεδόν 3000 παιδιά, τόσο από ομάδες που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ όσο και από ιδιωτικές ακαδημίες. Όμως πέρα από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τις μέρες που διαρκεί η διοργάνωση, στην περιοχή διακινούνται πάνω από οκτώ χιλιάδες άτομα (γονείς, συγγενείς, εθελοντές, προπονητές, σκάουτερ, δημοσιογράφοι κ.α.). Η παρουσία τόσων πολλών ατόμων στην περιοχή, δίνει τεράστια ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης Αμμοχώστου, αφού τα ξενοδοχεία παραδοσιακά είναι υπερπλήρη και οι τοπικές επιχειρήσεις δέχονται γερές ενέσεις, σε μια περίοδο όπου δεν έχει ακόμη αφιχθεί το μεγάλο τουριστικό ρεύμα.

Δεκάδες σκάουτερ

Ο πρόεδρος του σωματείου Soccer World Cyprus, διοργανωτή του Ayia Napa Youth Soccer Festival, Μάριος Αναστασίου, μας μίλησε για τους λόγους που η συμμετοχή στη διοργάνωση είναι τόσο σημαντική για τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τις ομάδες. «Είναι το μεγαλύτερο τουρνουά ακαδημιών στην Κύπρο και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Σχεδόν 200 ομάδες θα συμμετάσχουν φέτος, από Κύπρο και εξωτερικό, έτσι το επίπεδο είναι πολύ ψηλό, με ποιοτικά γήπεδα. Το κόστος παραμονής στην περιοχή, την εβδομάδα του τουρνουά, στοιχίζει πιο λίγα στις ομάδες απ΄ ότι ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Όμως ένα πολύ σημαντικό κίνητρο ειδικά για τους παίκτες, είναι ο ερχομός δεκάδων σκάουτερ. Το Ayia Napa Youth Soccer Festival αποτελεί την ευκαιρία για ένα νεαρό να δείξει το ταλέντο του και να κερδίσει έτσι την ευκαιρία να παίξει στις μεγάλες ομάδες της Κύπρου ή στο εξωτερικό».

Ο δρόμος προς το συμβόλαιο

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Ayia Napa Youth Soccer Festival δηλώνουν εκ των προτέρων τους επίλεκτους ποδοσφαιριστές τους, δίνοντας την ευκαιρία έτσι στους σκάουτερ να στοχεύσουν τα βλέμματα τους στα μεγαλύτερα ταλέντα της διοργάνωσης, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν στα τυφλά μέσα σε 3000 παιδιά.

Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του τουρνουά της Αγίας Νάπας επιλέγονται για να συμμετάσχουν ακολούθως στο Cyprus Elite Players Camp, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προέκταση του τουρνουά. Το 2012 οι συμμετέχοντες στους Cyprus Elite έτυχαν σκάουτινγκ από ξένους ειδήμονες και τον Φεβρουάριο, εννιά Κύπριοι ποδοσφαιριστές (που ξεχώρισαν στο περσινό τουρνουά της Αγίας Νάπας) μετέβησαν στο Λονδίνο, όπου πέρασαν από δοκιμαστικά στην Τότεναμ. Τελικά η αγγλική ομάδα επέλεξε τους τρεις απ΄ αυτούς για να ενσωματωθούν στις ακαδημίες των «πετεινών», με την προοπτική να πάρουν στο μέλλον επαγγελματικό συμβόλαιο.

Στηρίζουν τη διοργάνωση

Η Soccer World Cyprus είναι η διοργανώτρια του Ayia Napa Youth Soccer Festival, ενώ τη διοργάνωση στηρίζουν ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Αθλητικός Όμιλος Αγίας Νάπας. Η παραχώρηση των γηπέδων από την πρώτη και η ποδοσφαιρική τεχνογνωσία της δεύτερης, είναι καθοριστικά στοιχεία για την επιτυχή διοργάνωση του πρωταθλήματος. Το ίδιο ισχύει και για την παρουσία των εθελοντών φοιτητών από Κύπρο και Ελλάδα που στελεχώνουν τις διάφορες υπηρεσίες της διοργάνωσης.

Σχόλια