Αθλόπολις Πρέβεζας: Εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων στη βορειοδυτική Ελλάδα – Ατρόμητος, ΠΑΟ, ΑΕΚ οι αποδέκτες!

Απαριθμεί 8 χρόνια ζωής ως ακαδημία και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να κάνει τεράστια βήματα προόδου, προϊόν της σωστής και μεθοδικής δουλειάς που επιτελείται από τους προπονητές της.

Πρόκειται για την ακαδημία Αθλόπολις Football Academy, του Άγγελου Μπέκα και Δημήτρη Ντοματά, οι οποίοι μίλησαν στο sportegg.gr για το δημιούργημά τους, για την δουλειά που επιτελούν στην ακαδημία, για τις επιτυχίες, για τους μικρούς εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές, τους στόχους τους, καθώς και για ποιο λόγο ένα παιδί πρέπει να επιλέξει την συγκεκριμένη ακαδημία.

Πολύ σημαντικό επίτευγμα της ακαδημίας είναι ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, διαθέτοντας την εμπειρία πλέον και την τεχνογνωσία, έχει καταφέρει να βγάλει ουκ ολίγα ταλέντα και να τα προωθήσει στις μεγαλύτερες ομάδες των Αθηνών. Τρανό παράδειγμα τρεις παίκτες της ακαδημίας από τη νέα αγωνιστική χρονιά θα ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό της ΑΕΚ, ενώ δύο χρόνια πριν έδωσε δύο ταλέντα της, στον Παναθηναϊκό και στον Ατρόμητο.

Αναλυτικά η συνέντευξη των Άγγελου Μπέκα και Δημήτρη Ντοματά στο συνεργάτη του Sportegg, Χρήστο Λεμονιά:

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Καταρχάς πότε ιδρύθηκε η ακαδημία και αυτή την στιγμή πόσα παιδιά έχει;

Δημήτρης Ντοματάς: “Καλησπέρα και σε εσάς. Είναι ιδιαίτερη τιμή αυτή που μας κάνετε έτσι ώστε να μάθει και ο κόσμος τι εστί Αθλόπολις Football Academy. H ακαδημία μας ιδρύθηκε το 2006 και αυτή την στιγμή έχει στο ενεργητικό της πάνω από 100 παιδιά. Αναμφίβολα μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι για την πορεία που έχει η συγκεκριμένη ακαδημία και μπορώ να διαβεβαιώσω και να πω, πως θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, προκειμένου η προσπάθεια που έχουμε κάνει τόσο εγώ, όσο και ο Άγγελος να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο.

Στην ακαδημία αυτή την στιγμή βρίσκονται παιδιά όλων των ηλικιών και συγκεκριμένα από 6 χρονών μέχρι και 14. Νομίζω ότι είναι σημαντικό από μικρή ηλικία το παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει την απαιτούμενη πειθαρχία που χρειάζεται και που φυσικά θα του χρησιμεύσει στην πορεία της ζωής του”.

Αν υπάρχουν παιδιά που έχουν επιλεχθεί από σκάουτερ και που αυτή την στιγμή είναι έτοιμα για να αγωνιστούν σε μεγαλύτερες ομάδες της Αθήνας;

Άγγελος Μπέκας: “Νομίζω ότι η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και η οργάνωση που υπάρχει φαίνεται ξεκάθαρα και το έργο μας πολύ γρήγορα αναγνωρίζεται. Ήδη αυτή την στιγμή έχουν κάποια παιδιά που ξεκίνησαν από την ακαδημία και αγωνίζονται σε Παναθηναϊκό και Ατρόμητο, ενώ ακόμα τρία αναμένεται να υπογράψουν με την ΑΕΚ.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μπουζούκης γεννημένος το 1998 είναι στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σπύρος Νάτσος είναι στον Ατρόμητο και είναι γεννημένος και αυτός το 1998, ενώ είναι αρχηγός της Εθνικής ομάδας Κ-16. Μάλιστα ο Νάτσος βρέθηκε στην Ρώμη για μια εβδομάδα και πέρασε από το μικροσκόπιο των ανθρώπων της Ρόμα. Φέτος το καλοκαίρι ακόμα τρία δικά μας παιδιά θα πάνε σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ. Οι Ορέστης Πάσχος γεννημένος το 1998, Μάκης Μπακόλας γεννημένος το 2000 και Σωτήρης Κωστάκης γεννημένος το 1999 θα γίνουν μέλη της ΑΕΚ, αποτελώντας ιδιαίτερη τιμή τόσο για τα παιδιά, όσο και για εμάς και την ακαδημία φυσικά”.

Νομίζω ότι η δουλειά όλων των προπονητών που έχει η ακαδημία αναγνωρίζεται και μεγαλύτερο παράσημο από αυτό δεν υπάρχει. Φυσικά υπάρχουν και τα παιδιά που με το ταλέντο τους και την θέληση τους ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο του Αθλόπολις”.

Ποια είναι η νοοτροπία της ακαδημίας που θέλει να μυήσει ένα παιδί που μόλις τώρα θέλει να μπει στα του ποδοσφαίρου;

Δημήτρης Ντομάτας: “Είναι σημαντικό για ένα παιδί και δη που βρίσκεται σε μικρή ηλικία να μάθει κάποια βασικά πράγματα, πριν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να έχουν αθλητική παιδεία στο γήπεδο και φυσικά να διαμορφώσουν έναν καλό χαρακτήρα. Μεγάλος παίκτης δεν είσαι μόνο στον αγωνιστικό χώρο και στο τι μπορείς να κάνει, αλλά και εκτός. Γι αυτό το λόγο τα παιδιά πρέπει πρώτα να μάθουν ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τρία αποτελέσματα. Η νίκη, η ήττα και η ισοπαλία. Πρέπει να μάθουν και να χάνουν. Στον αθλητισμό υπάρχουν οι επιτυχίες και οι αποτυχίες. Πρέπει να παλεύουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να καταθέτουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους, ούτως ώστε και η ήττα να έρχεται, να ξέρουν ότι έχουν ήσυχη την συνείδησή τους και ότι έχουν προσπαθήσει για το καλύτερο. Ο ποδοσφαιριστής πάνω από όλα πρέπει να είναι καλός χαρακτήρας. Εμείς στην ακαδημία αυτό προσπαθούμε να περάσουμε πρώτα. Πρώτα ο πιτσιρικάς να πλάσει… τον χαρακτήρα του και μετά όλα τα άλλα”.

Υπάρχει συνεργασία με άλλες ακαδημίες ή με άλλη ερασιτεχνική ομάδα της περιοχής;

Άγγελος Μπέκας: “Κατά καιρούς υπάρχουν συνεργασίες. Η συνέχεια της συγκεκριμένης ακαδημίας όμως είναι η Αθλητική Ένωση Πρέβεζας, η οποία αγωνίζεται στην Α΄Ερασιτεχνική ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας. Το μεγαλύτερο μέρος των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην ΑΕΠ, προέρχονται από το Αθλόπολις”.

Για ποιο λόγο ένα παιδί που θέλει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία να παίζει μπάλα, πρέπει να επιλέξει την συγκεκριμένη ακαδημία ;

Δημήτρης Ντοματάς: “Θεωρώ ότι στην συγκεκριμένη ακαδημία, το πρώτο πράγμα που κοιτάξαμε όταν αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα ήταν η οργάνωση. Δίχως οργάνωση δεν μπορείς να προχωρήσεις. Έτσι και εμείς, ως ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας είναι η οργάνωση, οι εμπειρίες που έχουμε, καθώς και οι ποδοσφαιρικές γνώσεις που μπορούμε να περάσουμε στο παιδί. Γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πορεία που έχει η ακαδημία αυτά τα 8 χρόνια. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τους άλλους δύο προπονητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες του στην Αθλόπολις και συγκεκριμένα τον Παναγιώτη Πανούση και Κώστα Μπέκα, των οποίων η συμβολή τους είναι πολύτιμη”.

Για το αν οι ακαδημίες στην Ελλάδα έχουν την προσοχή που χρειάζεται;

Άγγελος Μπέκας: “Πρέπει σιγά σιγά στην Ελλάδα να μάθουμε να δίνουμε το βάρος και την προσοχή στα δικά μας παιδιά. Οι εποχές είναι δύσκολες, οι ομάδες δεν έχουν λεφτά να σπαταλάνε με την σέσουλα για να πάρουν ακριβό παίκτη και γι αυτό το λόγο όλες οι ομάδες πρέπει να δώσουν έμφαση στο πως θα προωθούν παίκτες από τις ακαδημίες και τις υποδομές. Άλλωστε αυτό κάνει η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία, παρότι αυτές οι χώρες έχουν την οικονομική άνεση για να φέρουν ότι καλύτερο κινείται στην αγορά. Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ανάγκη από Έλληνες ποδοσφαιριστές, που προέρχονται από τα σπλάχνα των ακαδημιών”.

Τέλος θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για το Μουντιάλ

Άγγελος Μπέκας, Δημήτρης Ντοματάς: “Βλέπουμε ένα Μουντιάλ αρκετό καλό με πολλά γκολ και θέαμα. Παρά την δεδομένη κούραση που υπάρχει στους παίκτες, οι ομάδες έχουν όρεξη να παίξουν επιθετικό και όμορφο ποδόσφαιρο και εμάς φυσικά μας αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο”.

Σχόλια