Αθλητισμός και ψυχολογία – Η πανοπλία του ταλέντου!

Αθλητισμός και ψυχολογία. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους; Και μπορούμε να μιλάμε για το… κρεβάτι του ψυχολόγου ή για κάποιου είδους συνεδρίες που ενδεχομένως βοηθούν αθλητές και δη ποδοσφαιριστές;

Ο Γιώργος Δώνης, πριν από καιρό, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πάρει ψυχολόγο ο ΠΑΟΚ». Το είπε με αφορμή την αποβολή του Λάζαρ στην αναμέτρηση της ομάδας του στη Νέα Σμύρνη-έκτοτε υπήρξαν και άλλα περιστατικά απειθαρχίας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο, ξέρετε, ποιο είναι; Την ώρα που ΠΑΟΚ και λοιπές ελληνικές ΠΑΕ στερούνται αυτής της ειδικότητας, ο Δώνης βλέπει τους δύο του γιους που παίζουν ποδόσφαιρο να έχουν ψυχολογική υποστήριξη!

«Στην Παιανία, υπάρχει μια ψυχολόγος και μιλά στα μικρά παιδιά της Ακαδημίας. Φυσικά και στον γιο μου τον Χρήστο, ο οποίος αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι νεαροί θέλουν βοήθεια, ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως ο αθλητικός τους χαρακτήρας, ενώ και το κορμί βρίσκεται στην ανάπτυξη. Μάλιστα, έχω μιλήσει κι έγω μαζί της αλλά και η σύζυγός μου. Λέει το πώς πρέπει να πλησιάζουμε το παιδί μας, ως γονείς φυσικά», τονίζει ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, ο επιτυχημένος προπονητής, έχει να καταθέσει αξιοσημείωτη εμπειρία και για τον έτερο γιο του, τον Αναστάση, ένα παιδί που ονειρεύεται «μεγάλα σαλόνια» και ήδη εντάχθηκε στη Γιουβέντους.

«Ο Αναστάσης έχει τρομερά προσόντα. Σκέψου ότι πιστεύει πως θα κάνει τεράστια καριέρα και δεν τον σταματά κανείς. Πρέπει να το διαχειριστεί αυτό. Στην Ιταλία ζει με τη μητέρα του, μαθαίνει τα ιταλικά και δεν μιλάμε για αθλητικό σχολείο ακόμη.

Κάνει προπονήσεις στο αθλητικό κέντρο, γευματίζει με τους συμπαίκτες του και βέβαια μιλούν στους μικρούς ποδοσφαιριστές ειδικοί ψυχολόγοι, είναι κάποια ξεχωριστά κομμάτια αυτά. Θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι εκκολαπτόμενοι άσοι».

Γιατί, όμως, απαιτείται ψυχολογική υποστήριξη σε έναν παίκτη ή στις τάξεις μιας ομάδας;«Ολοι οι μεγάλοι σύλλογοι στην Ευρώπη ακολουθούν αυτό το μοντέλο. Ενα βασικό είναι ότι έτσι λύνονται τα χέρια του προπονητή.

Τώρα, ασχολούμαστε εμείς με το θέμα αυτό και μιλάμε στους παίκτες. Ο ψυχολόγος έχει τη δυνατότητα να γκρουπάρει τους αθλητές και να ομαδοποιήσει τη δουλειά. Κάποιες φορές οι παίκτες θέλουν ειδική μεταχείριση.

Κάποιος, αν τον βρίσεις ή του μιλήσεις άσχημα, μπορεί να δώσει το 100%! Εναν άλλον, ίσως και να τον χάσεις οριστικά.

Ο ψυχολόγος βλέπει τις ανάγκες και λειτουργεί ανάλογα»…..

Πηγή:tanea.gr

Σχόλια