Αθλητική παιδεία για τα παιδιά μας

Γράφει ο Δημήτρης Πετρούνιας*

Η αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Καθημερινά βιώνουμε καταστάσεις απείρου κάλλους στα γήπεδα της πολύπαθης χώρας μας.

Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ριζικά από την επόμενη κιόλας μέρα η εν μέρει ασέλγεια στο ιδεώδες του αθλητισμού. Η συνεχής και στοχευμένη εκπαίδευση των παιδιών όμως, όπου θα αποτελέσουν τους αυριανούς αθλητές και φιλάθλους φαντάζει εξαιρετική ως προοπτική.

Ως συνήθως ουδεμία πολιτική ηγεσία το έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της χρησιμοποιώντας συνεχώς νέα πλαίσια καταστολής με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο αντιμετώπισης.

Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε η πρόληψη πάντα είναι ευεργετική και σχεδόν πάντα φέρει αποτελέσματα κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε ως εκπαιδευτικοί, γονείς και προπονητές.

Η ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας. Τον βασικό ρόλο διαδραματίζουν η οικογένεια, το σχολείο και οι υπεύθυνοι των αθλητικών φορέων.

Σκεφτείτε το εξής, αν «γαλουχηθέι» σωστά ένα παιδί της Α’ Δημοτικού όπου αποτελεί την πρώτη γενιά φιλάθλων και αθλητών θα αποφοιτήσει σε 12 χρόνια και ενδεχομένως μετέπειτα να κάνει οικογένεια μεταλαμπαδεύοντας τις υγιείς αθλητικές αρχές δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο μια κοινωνία πιο υγιών φιλάθλων.

Το σχολείο θα μπορούσε να διέθετε ένα μάθημα αθλητικής παιδείας, όπου θα το δίδασκαν γυμναστές ή  εκπαιδευτικοί μεταφέροντας τα ιδεώδη του αθλητισμού μένοντας επκεντρωμένοι στην έννοια του συναγωνισμού.

Οι προπονητές στα σωματεία επίσης θα μπορούσαν να διεξάγουν ολιγόλεπτα σεμιναριακά μαθήματα κάθε βδομάδα ώστε ο αθλητής να μην λειτουργεί ως χούλιγκαν εντός αγωνιστικού χώρου μεταφέροντας κατ’  αυτό τον τρόπο την ένταση στις κερκίδες αλλά κι όταν αυτός παρίσταται ως φίλαθλος στην εξέδρα να έχει σωστή συμπεριφορά .

Τέλος οι γονείς θα πρέπει να δώσουν με έμφαση να κατανοήσουν τα παιδιά μικρών ηλικιών πως ο αθλητισμός είναι διασκέδαση και το πρωτεύον από τα δευτερεύοντα «πράγματα» της ζωής . . .


O Δημήτρης Πετρούνιας γράφει για το Football-Academies.gr

 

Πετρούνιας Δημήτριος

Εκπαιδευτικός

Ασκούμενος Ψυχολόγος

Κάτοχος πιστοποίησης προπονητικής ποδοσφαίρου Uefa C

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια