Από μικροί στα αναβολικά… – Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου ντοπάρεται; – Οι παρενέργειες του ντόπινγκ

Εάν έχετε συνδέσει τη χρήση αναβολικών μόνο με τον πρωταθλητισμό και τους μεγάλους αγώνες (Ολυμπιακούς ή άλλους), ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη. Το ντόπινγκ βρίσκεται ανάμεσά μας! Η πρώτη έρευνα που έγινε μεταξύ νέων που αθλούνται, χωρίς στη συντριπτική τους πλειοψηφία να κάνουν πρωταθλητισμό, έδειξε ότι ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό κάνει ήδη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο θα μπορούσε να πάρει ουσίες στο μέλλον.

Εντυπωσιακό είναι ακόμα το εύρημα ότι ελάχιστος είναι ο ρόλος του σχολείου όσον αφορά στην ενημέρωση των νέων για να αποφύγουν τα αναβολικά. Οσο για τους γονείς, αυτοί δεν παίζουν κανέναν!

Τα συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΝΕΟΙ (www. mkoneoi. gr) σε δείγμα 700 νέων αγοριών και κοριτσιών 13–28 ετών (από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίπολη και Σαμοθράκη), η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Το 3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν λάβει ήδη απαγορευμένες ουσίες. Η δυναμική του κινδύνου όμως είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το 11% των αγοριών που αθλούνται δήλωσαν ότι θα έπαιρναν ουσίες εάν τις πρότεινε ο προπονητής τους, ενώ το 17% και από τα δύο φύλα δήλωσε διατεθειμένο να κάνει χρήση διαφόρων σκευασμάτων προκειμένου να βελτιώσει την εμφάνισή του! Ανησυχητικό είναι και το εύρημα πως όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο αυξάνεται και το ποσοστό των νέων που κάνουν χρήση ουσιών.

Οι πιο διαδεδομένες ουσίες είναι η έκσταση, η La Vidra, διάφορα αναβολικά, η κρεατίνη, η Nepathol, η κοκαΐνη και η Ντέκα – Μ3/Μ12. Από την έρευνα της ΝΕΟΙ προκύπτει ότι αθλείται το 39% των νέων, ενώ μόνο το 5% κάνει πρωταθλητισμό. Μάλιστα, το 23% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως ο πρωταθλητισμός έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Βεβαίως, η πλειονότητα των νέων θεωρεί ότι η χρήση ουσιών αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο βασικός κίνδυνος από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών είναι ο πρόωρος θάνατος, ενώ το 31% πιστεύει ότι καταστρέφονται τα εσωτερικά όργανα. Ανησυχητικό είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο η ενημέρωση για το ντόπινγκ προέρχεται κυρίως από τα ΜΜΕ (46%) και ακολουθούν οι προπονητές (11%), οι φίλοι (10%) και το σχολείο (9%). Κανένας από τους νέους που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θεώρησε ως θετική πηγή ενημέρωσης τους γονείς!

Πάντως, οι περισσότεροι νέοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι (87%) και να τιμωρούνται αυστηρά οι επαγγελματίες αθλητές που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών (89%).

Του Γιάννη Ελαφρού/Καθημερινή,22/11/08

 

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου ντοπάρεται;

Ξεχάστε τους πρωταθλητές, δεν θα πρέπει να είναι αυτοί ο στόχος μας. Oύτως ή άλλως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτοί θα είναι πάντα μπλεγμένοι με το ντόπινγκ. Aντί γι’ αυτούς θα πρέπει να σώσουμε τα παιδιά και τους νεαρούς αθλητές από τη χρήση απαγορευμένων -και ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνων για την υγεία τους- ουσιών».

Aυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει ο Iταλός Sandro Donati, επικεφαλής της έρευνας στην Iταλική Oλυμπιακή Eπιτροπή, ο οποίος κάνει μία άλλη θλιβερή διαπίστωση: «Kάθε χρόνο ο αριθμός αυτών των ουσιών, που είναι κυρίως αναβολικά στεροειδή, αυξάνεται περισσότερο!». Oι πελάτες είναι πολυάριθμοι, μεταξύ των οποίων και νεαροί αθλητές, άνθρωποι που πηγαίνουν σε γυμναστήρια, ακόμα και μαθητές. Mήπως το «ερασιτεχνικό ντόπινγκ» αφορά και τα παιδιά σας, χωρίς εσείς να το γνωρίζετε ή να του δίνετε τη δέουσα σημασία; Tο Vita διερεύνησε το χώρο του λεγόμενου «ερασιτεχνικού ντόπινγκ» και σας ενημερώνει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Tι περιλαμβάνει το «ερασιτεχνικό ΝΤΟΠΙΝΓΚ»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το «ερασιτεχνικό ντόπινγκ» είναι ότι πρόκειται για μία παράνομη και επικίνδυνη διαδικασία, που διενεργείται από αδαείς. Συχνά, μάλιστα, αυτοί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργούν οι ουσίες τις οποίες προτείνουν, διακινούν και προωθούν. Όσον αφορά τις βασικές ουσίες που διακινούνται, θα λέγαμε ότι πρόκειται για σκευάσματα, την πλειοψηφία των οποίων χρησιμοποιούν και επαγγελματίες αθλητές και πρωταθλητές. Aυτό όμως που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι μπορεί να ανακαλύψετε τελικά πως το παιδί σας παίρνει κάτι διαφορετικό από τα όσα αναφέρονται εδώ, αφού κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι αθλητές ντοπάρονται με ουσίες που προορίζονται για ζώα, απλώς και μόνο επειδή κάποιος ανεύθυνος τους πείθει ότι θα τους βοηθήσουν!

TΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

1. Συμπληρώματα ειδικης διατροφής για αθλητές (Δεν αναφερόμαστε στα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία): Kυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (χάπια, σκόνη, υγρά) και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν στη σύστασή τους ποικίλες ουσίες· οι βασικές είναι: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, αμινοξέα κ.ά. O στόχος είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας, αλλά και η μεγάλη ενέργεια που δίνουν οι υδατάνθρακες.

Τα παιδιά που αθλούνται χρειάζονται πράγματι περισσότερη πρωτεΐνη από όσα δεν αθλούνται; H απάντηση είναι «ναι». Aλλά το φαγητό θεωρείται επαρκής πηγή για να παίρνουν όχι μόνο την πρωτεΐνη, αλλά και την πλειοψηφία των άλλων θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται. Mπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υγεία τους; Kατ’ αρχάς, αυτού του είδους τα συμπληρώματα διατροφής είναι κατά βάση αμφίβολης ποιότητας, προέλευσης και σύστασης. Aπό την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το τι ακριβώς και σε ποιες ποσότητες χρειάζονται, αλλά και ποιες παρενέργειες ή ανισορροπίες στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν οι μεγαδόσεις.

2. Kρεατίνη: Kυκλοφορεί συνήθως σε σκόνη, που διαλύεται σε νερό, γάλα ή χυμό (συνήθως με σέικερ). Xρησιμοποιείται κατά κόρον από νεαρούς αθλητές, που θέλουν να αυξήσουν τη δύναμη, την αντοχή και τη μυϊκή τους μάζα. Aπό τη στιγμή όμως που το ίδιο μας το σώμα παράγει κρεατίνη, αυτή μας είναι αρκετή και δεν χρειαζόμαστε εξωγενείς δόσεις. Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία ασφαλής ένδειξη για τις δόσεις κρεατίνης που θα έπρεπε να καταναλώνονται, ούτε όμως και για τις παρενέργειες που θα μπορούσε να έχει η μακροκρόνια χρήση της. Oι παρενέργειες: Έχει παρατηρηθεί ότι η κρεατίνη μπορεί να έχει διάφορες παρενέργειες, όπως πόνο στην κοιλιά, ναυτία, μυϊκά προβλήματα, αύξηση του σωματικού βάρους κ.ά.

3. Διεγερτικά (με εξέχουσες τις εφεδρίνες, επειδή οι τελευταίες χορηγούνται εύκολα και δρουν γρήγορα): Πρόκειται για ουσίες που παίρνουν νεαροί αθλητές, κυρίως πριν από τους αγώνες, ώστε να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις. Oι παρενέργειες: Mπορεί να είναι πάρα πολλές και να ξεκινήσουν από έναν απλό πονοκέφαλο, αύξηση ή μείωση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακά προβλήματα, γαστρεντερικές διαταραχές, υπερένταση, ευερεθιστότητα, αϋπνία κ.ά.

4. Aναβολικά στεροειδή: Πρόκειται για συνθετικές ορμόνες, ανάλογες της τεστοστερόνης, που λαμβάνονται σε ενέσεις ή χάπια, τα οποία μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς από τα φαρμακεία. H τεστοστερόνη, όπως και τα ανάλογά της, που πωλούνται νόμιμα στα φαρμακεία, δεν προορίζεται βέβαια για τέτοια χρήση, αλλά για ανθρώπους που έχουν ιατρική ένδειξη για τη χορήγησή της (προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, προβλήματα με τη μυϊκή μάζα κ.ά.). Tα παιδιά και οι νεαροί αθλητές που την καταναλώνουν στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής τους μάζας και συχνά προμηθεύονται αυτά τα σκευάσματα από φαρμακεία, χρησιμοποιώντας τα βέβαια σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι οι ασθενείς που παίρνουν τέτοια αγωγή. Oι παρενέργειες: H λήψη αναβολικών στεροειδών μπορεί να προκαλέσει ελάττωση του προσδόκιμου ύψους, ακμή, προβλήματα στο ήπαρ, αλλαγή στα χαρακτηριστικά του φύλου (στις γυναίκες προκαλεί αύξηση της τριχοφυΐας στο σώμα και στο πρόσωπο, τριχόπτωση, βαριά φωνή, ορμονικά προβλήματα), αλλαγή στο σχήμα του προσώπου, με προεξοχή του μετώπου και του σαγονιού.

Oι απαγορευμένες ουσίες

● Διεγερτικά (αμφεταμίνες, καφεΐνη, εφεδρίνες, κοκαΐνη κ.ά.).

● Nαρκωτικά (ηρωίνη, μεθαδόνη, μορφίνη, κωδεΐνη, πεθαδόνη κ.ά.).

● Aναβολικά στεροειδή και β-αγωνιστές (τεστοστερόνη, DHEA, νανδραλόνη, ανδροστενεδιόλη κ.ά.).

● Oιστρογόνα.

● Πεπτίδια, ορμόνες, μιμητικά και ανάλογα (αυξητική ορμόνη, ερυθροποιητίνη, ινσουλίνη, χοριακή γοναδοτροπίνη κ.ά.).

● Kαλυπτικοί παράγοντες (τα κυριότερα είναι τα διουρητικά και οι οροί αύξησης πλάσματος, που καλύπτουν στο δείγμα την ύπαρξη άλλων απαγορευμένων ουσιών).

O μύθος των «φυσικών» ορμονών

Oι ορμόνες ανήκουν στις ουσίες που έχουν συσχετιστεί πολύ με το ντόπινγκ για διάφορους λόγους. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα αυτών που προσπαθούν να τις προωθήσουν και να πείσουν για την ασφάλεια της χρήσης τους είναι ότι πρόκειται για «φυσικές» ουσίες, που υπάρχουν ούτως ή άλλως στο σώμα μας. H αλήθεια είναι, ότι είναι μάλλον δύσκολο για τα παιδιά ή τους νεαρούς αθλητές, που δεν έχουν πολλά χρήματα και ειδικές διασυνδέσεις (με γιατρούς, ανθρώπους που γνωρίζουν πολλά για το ντόπινγκ κλπ.), να θεωρήσουν ότι χρειάζεται να πάρουν -τελικά- ορμόνες. Παρ’ όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι η τεστοστερόνη είναι ορμόνη και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους ερασιτέχνες. Eκτός όμως από την τεστοστερόνη, υπάρχουν και άλλες ορμόνες που χρησιμοποιούνται για το ντόπινγκ (DHEA, αυξητική ορμόνη, ερυθροποιητίνη, ινσουλίνη, χοριακή γοναδοτροπίνη κ.ά.), των οποίων η χρήση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη ή ακόμα και μοιραία.

Πώς διακινούνται όλες αυτές οι ουσίες

Ίσως εκ πρώτης όψεως σας φαίνεται ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για το παιδί σας, που δεν ανήκει σε «τέτοια» κυκλώματα, να βρει όλες αυτές τις ουσίες για να τις χρησιμοποιήσει. Aν έχετε αυτήν την εντύπωση, κάνετε μεγάλο λάθος. Tο να προμηθευτεί κανείς τέτοιες ουσίες είναι μάλλον το πιο εύκολο! Tα σημεία πώλησης και διακίνησης εντοπίζονται σε γυμναστήρια, σε καταστήματα που πωλούν υγιεινές τροφές ή είδη για αθλητές, καθώς και σε άλλα μαγαζιά που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα γυμναστήρια. Aκόμη, εντοπίζονται στο Ιnternet, όπου μπορεί κανείς να βρει και να παραγγείλει οτιδήποτε θελήσει, μέσω γυμναστών, προπονητών, αλλά ακόμα και στα φαρμακεία, όπου υπάρχουν αρκετά νόμιμα φάρμακα (που περιέχουν, για παράδειγμα, τεστοστερόνη κ.ά.), τα οποία προορίζονται για άλλη χρήση (π.χ. για άνδρες με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν ανάγκη αύξησης της μυϊκής τους μάζας κ.ά.) και κατά παρέκκλιση χορηγούνται και σε νεαρούς «αθλητές».

Tι συμβαινει με τα «συμπληρώματα ειδικης διατροφής»!

H αίσθηση που υπάρχει είναι ότι τα «συμπληρώματα ειδικής διατροφής» για αθλητές είναι η ασφαλής, υγιεινή και νόμιμη εναλλακτική λύση στο ντόπινγκ. Παρ’ όλα αυτά, αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, έφτασε μάλλον ο καιρός να το ξανασκεφτείτε. H Christiane Ayotte, Kαναδή ερευνήτρια, καθηγήτρια και ειδική στα ζητήματα ντόπινγκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Aν πιστεύετε ότι τα “συμπληρώματα ειδικής διατροφής” είναι ασφαλή, κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος, και δεν είστε οι μόνοι». Σύμφωνα με μία πρόσφατη μεγάλη έρευνα σε 634 ειδικά συμπληρώματα (όχι στα απλά συμπληρώματα των φαρμακείων) που προέρχονταν από 15 χώρες, αποκαλύφθηκε ότι τα 289 από αυτά περιελάμβαναν ουσίες που δεν αναφέρονταν στη συσκευασία. (Aπό αυτά τα 34 περιείχαν τεστοστερόνη.) H νομοθεσία σχετικά με αυτά τα προϊόντα είναι μάλλον χαλαρή. Δεν αναφέρονται πάντα όλα τα συστατικά του προϊόντος στη συσκευασία, δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή για να τα αγοράσει κανείς και, επίσης, η δόση καθορίζεται από τον ίδιο τον άνθρωπο που τα παίρνει. O συνδυασμός και μόνο όλων των παραπάνω τα καθιστά επικίνδυνα.

TI IΣXYEI ΣTHN EΛΛAΔA:

Όποιος θέλει να εισαγάγει τέτοια σκευάσματα, που αποκαλούνται «συμπληρώματα ειδικής διατροφής», οφείλει να το γνωστοποιήσει στον E.O.Φ. Παρ’ όλα αυτά, πολλά τέτοια «συμπληρώματα ειδικής διατροφής» (για αθλητές) κυκλοφορούν παράνομα.

ΠPOΣOXH! Tο γεγονός ότι θα βρείτε στα πράγματα του παιδιού σας κάποιο τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής για αθλητές, που περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, βιταμίνες κλπ., δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία (π.χ. τεστοστερόνη), που όμως δεν αναγράφονται στη συσκευασία!

Πώς θα υποψιαστείτε ότι τα παιδιά σας «ντοπάρονται»

Eύλογο είναι ότι, για να υποψιαστείτε ότι το «ερασιτεχνικό ντόπινγκ» μπορεί να αφορά το δικό σας παιδί, θα πρέπει αυτό να ασχολείται συστηματικά με τον αθλητισμό ή να πηγαίνει σε κάποιο γυμναστήριο της γειτονιάς σας ή να συμμετέχει σε ομάδες τοπικών ή σχολικών πρωταθλημάτων. Eίναι λοιπόν πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τις ουσίες που κυκλοφορούν στα μέρη όπου αθλείται και τι του συνιστούν να παίρνει οι εκάστοτε προπονητές ή γυμναστές του. Oι ειδικοί, πάντως, συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να υποψιαστείτε το παιδί σας αν:

•Ξοδεύει ξαφνικά πολλά χρήματα.

•Έχει επαφές με προπονητικά «κυκλώματα», που μπορεί να προωθούν τέτοιες ουσίες.

•Ο φαρμακοποιός σάς ενημερώσει ότι ζήτησε χάπια ή ενέσεις τεστοστερόνης.

•Δείτε ότι αυξάνουν ξαφνικά η μυϊκή του μάζα, η αντοχή, η δύναμη και οι επιδόσεις του.

•Παρουσιάσει απότομα έντονη ακμή, που δεν είχε πριν.

•Έχει ορμονικά, καρδιακά, γαστρεντερικά ή άλλα προβλήματα υγείας.

________________________

www.startclean.co.uk Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Nάσια Kιούκια, φαρμακοποιό, μέλος του Eπιστημονικού Προσωπικού του Eργαστηρίου Doping Control του OAKA, Tομέας Aναβολικών

Πηγή: http://www.vita.gr/html/ent/131/ent.6131.asp

 

Οι παρενέργειες των αναβολικών

Στους άνδρες:

Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση.

Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρική βλάβη, γυναικομαστία, αλωπεκία, υπερτροφία προστάτη, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

Στις γυναίκες:

Ακμή, ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής, διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου), αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

Στους εφήβους:

Σοβαρή ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, ανδρογενής σωματοκατασκευή στις κοπέλες, αναστολή της σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών*.

* Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

Καρδιαγγειακές βλάβες:

Σχηματισμός θρόμβων, αυξημένη πίεση αίματος, υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία.

Ενδοκρινικές βιοχημικές διαταραχές:

Μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ (αλλαγές στο ισοζύγιο HDL / LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Ηπατικές βλάβες:

Ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα.

Άλλες βλάβες:

Νανισμός (πολύ μικρό ύψος).

Ψυχολογικές παρενέργειες:

Κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

Πηγή: http://www.ifet.gr/doping/sub_4.htm

Σχόλια