«Αντίπαλος είναι οι παλιές λανθασμένες αντιλήψεις»

 Χρονογράφημα του Σάββα Παπαδόπουλου, προέδρου της Αθλητικής Ακαδημίας Γιαννιτσών

Είμαστε στην περίοδο των μεταγραφών και όλα περιστρέφονται γύρω από την αξιοποίηση των νέων ταλέντων ενώ ακούγονται διάφορες φιλοσοφίες οι οποίες δυστυχώς είναι λάθος ως αρχική σκέψη. Θυμίζουν περασμένες εποχές.

Η συμβουλή της Ακαδημίας προς όλους τους γονείς είναι, μην πηγαίνετε τα παιδιά σας σε σωματεία που υπόσχονται συμμετοχή 10λεπτων στους αγώνες για να αξιοποιηθούν στην συνέχεια. 

Η αντίληψη αυτή είναι λάθος και σχεδόν καταστρεπτική για την εξέλιξη κάθε παιδιού.

Δείχνει πως υπάρχει προκατάληψη, δηλαδή θεωρεί τον 17 χρόνο άγουρο, ανώριμο, σχεδόν μη υπολογίσιμο, για τους αγώνες του πρωταθλήματος. Άρα, εδώ τα κριτήρια δεν είναι αν προσπαθείς, αν είσαι ο πρώτος στις προπονήσεις, αν είσαι καλός! Εδώ τα κριτήρια είναι αν είσαι ακριβή μεταγραφή, αν είσαι μεγάλος ηλικιακά, αν είσαι παλιός στην ομάδα κλπ. Η Αξιοκρατία δηλαδή στο μεγαλείο της!!!

Αν είναι δυνατόν στην Α1 του νομού Πέλλας, να μην μπορεί να παίξει ένα παιδί 17 χρονών που τρώει σίδερα και έχει άρτια ποδοσφαιρική παιδεία!!! ….. (πέρυσι οι Κατσαμακτσής, Ιωσηφίδης, Πλιόγκας, Ρέκος, Τζότζος κλπ που έφυγαν από εμάς απέδειξαν το αντίθετο).

Είναι απίθανο πως παιδιά μας, φεύγοντας από τα Γιαννιτσά σ’ αυτή την ηλικία, μπορούν και παίζουν στην Κ17 και Κ20 διαφόρων ΠΑΕ, αντιμετωπίζοντας ευρωπαϊκά μεγαθήρια (πχ Αρσεναλ, Σαλκε, Αγιαξ, Μονακο , Πορτο κλπ), … επίσης μπορούν να παίζουν ως βασικά στελέχη στις εθνικές ομάδες Παίδων, Νέων και Ελπίδων (Χαντζάρας, Δημητρίου, Τσιφτσης, Μιχαηλίδης, Γιαλαμούδης κλπ) και εδώ στην πόλη μας να μην μπορούν να σταθούν, γιατί τα κριτήρια είναι : «…είναι μικροί ακόμα»!!!

Πώς δηλαδή να φέρει ένας γονέας το παιδί του σε ένα σωματείο με τέτοιες αντιλήψεις;

Το ποιος θα παίζει πρέπει να κρίνεται από την απόδοση στο γήπεδο, στις προπονήσεις και στα φιλικά και όχι σε προγραμματικές δηλώσεις με αμπελοφιλοσοφικό περιεχόμενο……και αυτό πριν ακόμα γίνει η μεταγραφή τους!!!

Προπονητές με αυτήν την αντίληψη είναι λάθος. Το ίδιο ισχύει και για κάθε Διοίκηση που δέχεται αυτή την εισήγηση του προπονητή της.

Και τίθεται το ερώτημα: « … αν δεν μπορεί ο 17 χρόνος σε αυτή την ηλικία να παίξει στο τοπικό, πότε θα έρθει η σειρά του;» όταν τελειώσει το στρατιωτικό του και μετά; Μα τότε είναι πλέον αργά διότι όσο ο καιρός περνά είναι σε βάρος του παιδιού και σε βάρος της ομάδας που πρέπει να καταλάβει πως μετά το στρατιωτικό οι προοπτικές του παίκτη για μετακίνηση είναι πολύ περιορισμένες.

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει τώρα και αν ένας 17χρονος δεν μπορεί να παίξει στην Α1 της Πέλλας, τότε ας το αντιληφθούν και οι γονείς του, για να στρέψουν το παιδί τους προς άλλη κατεύθυνση.

Σάββας Παπαδόπουλος
Πρόεδρος της Αθλητικής Ακαδημίας Γιαννιτσών

Σχόλια