ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Γράφει ο Ανδρεάτος Γκούσκος (από το νησί της Ζακύνθου)

Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα με τέτοια κοινωνική αποδοχή, εκ των πραγμάτων έχει πολλές οπτικές γωνίες.

Και εγώ λοιπόν , ειδικά στον τομέα της παιδικής ηλικίας που ασχολούμαι περισσότερο, έχω τις δικές μου απόψεις .

Διάβαζα λοιπόν αυτές τις ημέρες δύο πολύ ωραία άρθρα στο έγκριτο σάιτ του φίλου Γιάννη Βαλμά, το football-acadimies.gr

To ένα άρθρο, με τίτλο ποιά τα στοιχεία του ταλαντούχου παίκτη, μου έφερε εικόνες και θύμισες από σεμινάρια και ημερίδες.

Βέβαια εάν πείς σε ”γνώστες” του ποδοσφαίρου στη Ζάκυνθο, λέξεις και ορολογίες του στυλ, TIPS ή TABS [όπως μας το μάθαινε ο Τζόν Όουενς ή ο Χόρστ Βαιν το 2006 και το2008] το λιγότερο κινδυνεύεις να γίνεις γραφικός.

Τις δε χρονιές, δεν τις αναφέρω τυχαία, αφού τότε η ομοσπονδία ούτε καν είχε εναρμονιστεί με την ΟΥΕΦΑ και να ξεκινήσει τις ομώνυμες σχολές, πόσο μάλλον να είχε ορισθεί ελληνική σχολή, όπως την αποκαλεί ο Λευτέρης Καλογήρου, με την συντομογραφία TSIP.

Βέβαια και πόσοι γονείς ζακυνθινών αθλητών σε αυτές τις ηλικίες έχουν μπει στην διαδικασία να διαβάσουν αυτό το άρθρο, ή ένα από τα δεκάδες παρόμοια που έχουν γραφτεί με αντίστοιχο θέμα, έτσι ώστε να έχουν σφαιρική γνώση και στοιχειώδη έστω άποψη για το τι απαιτείται για να χαρακτηρισθεί ένα παιδί σε κάποια στιγμή της παιδικής του ηλικίας, ταλέντο.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει φράσεις….

«….το δικό μου το παιδί είναι ταλέντο από μόνο του»…..  «έχει …ένα αριστερό…» και «…παίξε μπάλα αγόρι μου όπως ξέρεις και μην ακούς κανέναν».

Και εάν κάνεις το λάθος, και πεις σε κάποιο άλλο παιδί την αλήθεια ότι υστερεί σε κάποιο στοιχείο, είτε στην τεχνική, είτε στη ταχύτητα, πολύ περισσότερο στην ευφυΐα ή στην προσωπικότητα, και προσπαθήσεις, πέρα απ’ το να το βελτιώσεις, να το προετοιμάσεις για το ποδοσφαιρικό του ”ταβάνι” λέγοντας του την αξία και τα θετικά της συμμετοχής του τα επόμενα χρόνια, σε μια ποδοσφαιρική ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας από τα όνειρα του, κινδυνεύεις να σε κατηγορήσει η μαμά του μικρού ότι δεν του είπες και…. κάτι να τον ”ξεγελάσεις” .

Έ, συγνώμη που δεν μπαίνω με φωτογραφίες στα αποδυτήρια και αναφωνώντας ”ήμουν και εγώ στον …Όλυμπο”, δεν έχω τέτοιες ανασφάλειες και δεν θα ξεγελάσω  ΠΟΤΕ ένα παιδί, ακόμα και εάν μου το ζητά η …μαμά του.

Τώρα δείτε πόσο εύκολα έρχεται και κουμπώνει το δεύτερο άρθρο του Τάκη του Γιαννόπουλου για όλους αυτούς που κάποια στιγμή σκέφτονται, ονειρεύονται ή τους βάζουμε ιδέες όλοι εμείς, ότι μπορεί και να υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθεί ο μικρός σε μια ηλικία 14-16 ετών σε μια ΠΑΕ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ.

Μπορεί, όπως και ο ίδιος ο Τάκης παραδέχεται κάποια στιγμή, να είναι υπερβολικός στους χαρακτηρισμούς του, αλλά η ουσία είναι, ότι είναι μεγάλο ΡΙΣΚΟ για μια οικογένεια,  και θέλει σωστή διαχείριση, το βήμα αυτό.

Είναι απόλυτα σωστός και είναι κάτι πού το έχω βιώσει τα προηγούμενα χρόνια με παιδιά μου που έφυγαν για ΠΑΕ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ σε αυτές τις ηλικίες.

Γι αυτό και φίλε Τάκη, επειδή ξέρω ότι θα διαβάσεις το άρθρο μου αυτό, αφού θα στο στείλει ο Γιάννης, έχω και εγώ τον ίδιο ακριβώς φόβο με αυτόν που σκιαγραφείς.

Γι αυτό και το καλοκαίρι πήγα τον Ζελενίτσα (που έχει σίγουρα μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα), στους γονείς του Λευτεράκη για να τους συμβουλεύσει για την απόφαση που κλήθηκαν να πάρουν. Και βέβαια ο Μπάμπης έχει μεγαλύτερη εμπειρία από μένα Τάκη, και ας έχω παίξει μπάλα εγώ 5×5 με τον ….Σινισα.

Αυτό το τελευταίο Τάκη μου, είναι ειρωνικό για κάποιους ”Ειδικούς”.

Ακόμη και προχθές που με πήρες εσύ Διονύση τηλέφωνο από την τοπική μας έγκριτη εφημερίδα, για να σου πω δυο λόγια για το ταξίδι μου στην Αθήνα, δεν σου είπα τίποτα, γιατί  απλά μιλάμε για μικρά παιδιά.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ, ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 13 ΕΤΩΝ.

Κλείνοντας ελπίζω να κάνουν αρκετοί στο Νησί μου κλικ στα link  και να διαβάσουν τα δυο αυτά άρθρα, ακόμη και να διαφωνούν θα μπουν στην διαδικασία να επιχειρηματολογήσουν.

Και θα τους παρακαλέσω εμένα ας με αφήσουν στην άκρη.

Με τα παιδιά μου, τα κιλά μου, τα θετικά μου και τα αρνητικά μου.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Γκούσκος Ανδρεάτος

 

LINK

Η νέα απίστευτη προπονητική μέθοδος [VIDEOS]

[Υ.Γ 1]. ”Σήμερα κάνοντας μια  καθημερινή ”περατζάδα”, για να το πούμε και στην ζακυνθινή λαλιά, είδα το νέο link στο football-acadimies.gr

Για την νέα μέθοδο προπόνησης με την ονομασία Cogitraining, παραθέτω και το link  για να το δουν όσοι θέλουν, βέβαια παραθέτω και ένα αφιέρωμα από τον φίλο Θόδωρο Βαγγόπουλο που σήκωσε στο fb αφιέρωμα από την επίδειξη που μας έκανα στο 9ο Ιόνιο Τουρνουά η Γκενκ.

Σημαντική λεπτομέρεια , κάποιοι τοπικοί φορείς του ποδοσφαίρου , έκαναν ότι μπορούσαν για να μην γίνει το τουρνουά αυτό.

[Υ.Γ. 2] Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον Νίκο Κακαλέτρη για όλη τη βοήθειά του , ακόμη και στο σεμινάριο του Cogitraining στο τέλος Μαΐου που κάναμε στη Ζάκυνθο, από προπονητές της GENK FC.

https://www.facebook.com/theodoros.vaggopoulos/videos/1583484455270943/

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ

Σήμερα το απόγευμα οι αθλητές μας είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μια επίδειξη τεχνικής από ποδοσφαιριστές της Βελγικής GENK ηλικίας 11 ετών. Πραγματικά μια εντυπωσιακή εμπειρία που μας δείχνει πως ο δρόμος της προόδου δυστυχώς είναι ακόμη πολύ μακρύς

Το ποδοσφαιρικό ταλέντο, γεννιέται ή γίνεται; – Ποια τα στοιχεία του ταλαντούχου παίκτη;

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ!

 

 

 

 

Σχόλια