Γιάννης Αναστασίου: Ευκαιρίες στα παιδιά των Ακαδημιών!

Ευκαιρίες στα παιδιά των Ακαδημιών και λίγες αλλά προσεχτικά επιλεγμένες προσθήκες θα κάνει ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με τον Γιάννη Αναστασίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα της Nova ο τεχνικός των κυπελλούχων Ελλάδας τόνισε πως στόχος του «τριφυλλιού» είναι να μικρύνει την ψαλίδα από τον Ολυμπιακό, χωρίς να μπαίνει ταβάνι στα όνειρα και τις φιλοδοξίες των «πρασίνων». 

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την επιτυχημένη σεζόν του Παναθηναϊκού και πώς έφτασαν οι «πράσινοι» στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην πρωτιά στα πλέι οφ:

«Θα έλεγα ότι είναι το ιδανικό σενάριο. Στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας το καλοκαίρι, φάνταζε κάτι μακρινό, κάτι απίστευτο, κάτι απίθανο. Στην πορεία βλέποντας τον τρόπο που δουλεύουμε και τον τρόπο που εξελισσόμαστε ως ομάδα, με τα καλά μας και τα κακά μας- κυρίως στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος- και στη συνέχεια όσο μεγάλωνε η αυτοπεποίθηση των παιδιών με τα θετικά αποτελέσματα, πιστέψαμε πως μπορούσαμε να φτάσουμε στην πηγή και να πιούμε νερό. Είχαμε θέληση και πίστη που σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, καθώς πιστεύαμε πάνω στο πλάνο που είχαμε χαράξει και στον τρόπο δουλειάς και στο τέλος ανταμειφθήκαν οι κόποι όλων μας και θα έλεγα ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα, αφού η ομάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι χωρίς στόχο. Αρχίσαμε με μια ομάδα Νέων και στην ουσία αυτή η ομάδα κατάφερε θα έλεγα κάτι το απίστευτο, έτσι όπως φάνταζε η σεζόν. Αλλά αυτό είναι και μια απόδειξη, πως όταν δουλεύεις, όταν πιστεύεις, όταν έχεις πλάνο και είσαι συγκεντρωμένος στον στόχο σου, τότε θα πετύχεις. Σίγουρα θα έρθουν κάποια χτυπήματα μέσα στη σεζόν, όμως το σημαντικό είναι να γίνεσαι δυνατότερος, να αντέχεις αυτά τα χτυπήματα και εμείς αυτή τη σεζόν γίναμε πάρα πολύ δυνατοί, μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε ως ομάδα». 

Για το αν θεωρεί ότι τη νέα σεζόν μπορεί να μικρύνει η «ψαλίδα» από τον Ολυμπιακό:

«Ο στόχος μας θα είναι του χρόνου η διαφορά να μικρύνει πάρα πολύ, γιατί φέτος θα έλεγα ότι “πετάξαμε” αρκετούς πόντους τζάμπα. Τη νέα χρονιά θα έχουμε και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, οπότε σίγουρα ανεβάζουμε τον πήχη, αλλά από την άλλη σίγουρα ο στόχος μας είναι να μικρύνει η ψαλίδα, γιατί και στα δύο παιχνίδια που παίξαμε με τον Ολυμπιακό, δείξαμε ότι τουλάχιστον δεν ήταν καλύτερος από εμάς. Το σημαντικό είναι να μπορούμε και στα υπόλοιπα παιχνίδια να είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί και το ίδιο σοβαροί. Θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό και θα προσπαθήσουμε να είμαστε τουλάχιστον πολύ καλύτεροι σε αυτό το κομμάτι». 

Για το αν υπάρχει πλέον η ανάγκη για μεγαλύτερο ρόστερ τη νέα σεζόν:

«Σίγουρα θα χρειάζεται κάποια αύξηση στο ρόστερ, όμως το σημαντικό είναι ότι υπάρχει ήδη ο κορμός. Σίγουρα θα γίνουν κάποιες προσθήκες, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις και στην Ευρώπη, μας αναγκάζουν να υπάρχει μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνουν τρελά πράγματα. Γιατί υπάρχουν κάποια παιδιά από την Ακαδημία μας, τα οποία έχουν κάνει ήδη βήματα προόδου την εφετινή σεζόν και θα θέλουμε του χρόνου να τους δούμε και στην πρώτη ομάδα. Οπότε θα είναι σημαντικό αυτά τα παιδιά να συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο, να γίνουν καλύτεροι και αυτοί που θα δουλεύουν πραγματικά και δείχνουν ότι αξίζουν, θα έχουν την ευκαιρία τους στην πρώτη ομάδα για να εξελιχθούν. Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό- και ειδικά όπως ήταν τα τελευταία χρόνια- όλοι έχουν μάθει να έχει η ομάδα μεγάλα ονόματα, όμως για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχουν παιδιά από την Ακαδημία μας, να παράγει παίκτες η ομάδα και να φτιάχνει ένα κορμό από Έλληνες παίκτες, ώστε να είναι η ομάδα και ανταγωνιστική και ελληνική». 

Για το μεταγραφικό σχεδιασμό που θα ακολουθήσει η ομάδα και αν η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ διαφοροποιεί την πολιτική της ομάδας:

«Θα γίνουν κάποιες μεταγραφές, όμως θα γίνουν επιλεγμένα και σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Υπάρχει ο κορμός, έχουμε βάθος στο ρόστερ αυτή τη στιγμή και πολλά παιδιά έχουν παίξει αρκετά παιχνίδια εφέτος. Είχαμε γύρω στους 20 παίκτες, οι οποίοι έπαιξαν πάνω από δέκα παιχνίδια, κάτι που είναι σημαντικό για τον καθένα, ενώ ειδικά για τα νέα παιδιά είναι σημαντικές εμπειρίες. Από εκεί και πέρα θα προσδιορίσουμε τους στόχους μας, θα δούμε τα οικονομικά μας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομάδα δεν θα κάνει τρελά πράγματα, γιατί – παρόλο που πετύχαμε όσα πετύχαμε φέτος- τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν και χρειάζεται μια σωστή πολιτική. Δεν θέλουμε να αρχίσουμε να ξεφεύγουμε και να δημιουργήσουμε πάλι προβλήματα στο κλαμπ. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε σταθεροί και πιστοί στο πλάνο μας και με συνεχή και πολλή δουλειά, μπορούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι». 

Για το αν μπορεί να προσδιορίσει τη θέση που θα τερματίσει ο Παναθηναϊκός τη νέα αγωνιστική περίοδο:

«Θέση… Δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε – και πάντα λέω- είναι ότι θα παίζουμε σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη. Πλέον τώρα μας ξέρουν, τους ξέρουμε όλους και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, στο τέλος της σεζόν, θα κάνουμε ταμείο». 

Για το πώς κύλησε η πρώτη του -και επιτυχημένη- σεζόν ως προπονητής του Παναθηναϊκού:

«Είχε πολύ άγχος. Είναι σημαντικό να πιστεύει κάποιος σε κάτι, όμως το πιο δύσκολο είναι να κάνεις τους πολλούς να πιστέψουν σε αυτό. Και ειδικά στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και ήθελε πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια για να πιστέψουν τα παιδιά. Το σημαντικό είναι ότι σιγά σιγά πίστεψαν τα παιδιά, πίστεψε και ο κόσμος, πίστεψαν και όλοι όσοι είναι γύρω στην ομάδα και αυτό σταδιακά γινόταν μεγαλύτερο. Νομίζω ότι αυτό μας έδωσε μεγάλη ώθηση. Σε προσωπικό επίπεδο, ήταν μια επιβράβευση των προσπαθειών μου, γιατί προσπάθησα, προσπαθώ και θέλω να γίνομαι καλύτερος. Ήταν η πρώτη μου χρονιά και μια δύσκολη χρονιά, ειδικά σε ένα πολύ μεγάλο κλαμπ που ήταν σε μια μεταβατική περίοδο, αλλά αυτό που είπα και για τους παίκτες, ισχύει και για μένα. Δουλειά, μόνο δουλειά, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, να μένουμε ταπεινοί και πάντα να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και από τη στιγμή που έχουμε πίστη και δυνατότητες, στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι, είτε ατομικά, είτε ομαδικά». 

Για το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ με τον ΠΑΟΚ και αν θα δώσει την ευκαιρία σε παίκτες με μικρό χρόνο συμμετοχής:

«Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές, αλλά αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου στην Ξάνθη και νομίζω ότι εκεί ήταν μια παρωδία του ποδοσφαίρου και δεν θέλω να βιώσουμε άλλη μια παρωδία στο ματς του Σαββάτου. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί που θα βρεθούμε στο γήπεδο, θα πάμε για να παίξουμε το παιχνίδι μας και από εκεί και πέρα ο καλύτερος θα κερδίσει. Αλλά σίγουρα θα ξεκουραστούν κάποια παιδιά, έχουμε και κάποιους τιμωρημένους και θα δώσουμε την ευκαιρία σε κάποια άλλα παιδιά- από τη στιγμή που είναι στην ομάδα και τους πιστεύουμε- να μπουν μέσα, να παίξουν το παιχνίδι και να το ευχαριστηθούν».

 

Σχόλια