Όταν η ΑΕΚ αποφάσισε να γίνει… Άγιαξ! [PHOTOS+VIDEOS]

Το Contra.gr ακολούθησε για μία ολόκληρη μέρα το πρόγραμμα των ακαδημιών της ΑΕΚ: από την επιβίβαση στο πούλμαν το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι να κλείσουν τα φώτα του προπονητικού κέντρου των Σπάτων. Ο Άκης Γεωργίου συνομίλησε με τους Μανωλά, Ατματσίδη, Ζήκο, Μητροτάσιο, Κοπιτσή, Παυλή, τον ποδοσφαιριστή Ανδρέα Βλαχομήτρο και το φροντιστή Νίκο Κορομηλά για το πρότζεκτ.

Aκολουθήσαμε για μία ολόκληρη μέρα το πρόγραμμα των ακαδημιών της ΑΕΚ. Από την επιβίβαση στο πούλμαν το μεσημέρι στο Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι να κλείσουν τα φώτα του προπονητικού κέντρου των Σπάτων.  Aφού προπονήθηκαν περίπου 7-8 τμήματα της ΑΕΚ.

Διαπιστώσαμε ότι οι ακαδημίες της ΑΕΚ αποτελούν ένα από τα πιο εξελίξιμα πρότζεκτ του Συλλόγου. Στο συγκεκριμένο πρότζεκτ πέφτει αρκετά μεγάλο βάρος από την “Ένωση”. Το πρωτοποριακό δίκτυο στο οποίο δεν επιβαρύνονται οικονομικά ούτε οι γονείς αλλά ούτε η ΠΑΕ, η παρουσία του Μπουρακί με την επιστημονική υποστήριξη, η συνεργασία με εκπαιδευτήρια για τα παιδιά που έρχονται από την επαρχία, η… πολυκατοικία ΑΕΚ για τα μικρότερα παιδιά που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα και οι παρουσίες… απ’ τα παλιά.

Μανωλάς, Ατματσίδης, Παυλής, Κοπιτσής, Ζήκος, Μιχαηλίδης είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που εμφανίζονται καθημερινά στα Σπάτα συνδέοντας την Ιστορία της ΑΕΚ με τον ορθολογισμό, σε ένα πρότζεκτ που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα. Και που είναι σίγουρα μακριά από τον τρόπο που λειτουργούσε στο παρελθόν η -άλλοτε ταλαιπωρημένη από σοβαρά οικονομικά προβλήματα- “Ένωση” στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Eπιβίβαση στο πούλμαν

Τρίτη 14:15, Ολυμπιακό Στάδιο. Ένα συνηθισμένο -για τους μικρούς- μεσημέρι σαν όλα τα υπόλοιπα. Αρχικά ένα όμορφα φιλοτεχνημένο πούλμαν βρίσκεται παρκαρισμένο έξω από τη θύρα των επισήμων με τον οδηγό σε ρόλο… μοναχικού καβαλάρη με φόντο το άδειο, αχανές ΟΑΚΑ να περιμένει την άφιξη των μικρών προκειμένου να γίνει η επιβίβαση και εν συνεχεία η μεταφορά στα Σπάτα.

Σε κανένα δεκάλεπτο από εκείνη τη στιγμή ένα… μπούγιο αυτοκινήτων φτάνει στην Καλογρέζα. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τα οποία μπαίνουν στο πούλμαν, με τους πρώτους να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τα καθιερωμένα… πηγαδάκια.

Λίγο κουβέντα με τον οδηγό, λίγο γνωριμία με τα πιτσιρίκια, λίγο γέλια, λίγο χάι-φάιβ, λίγο μπαλίτσα με ένα άδειο μπουκαλάκι Coca Cola, λίγο φωνές, οι γονείς έφυγαν. Tα παιδιά μπήκαν στο πούλμαν και ξεκίνησε η διαδικασία για τις ανάγκες της φωτογράφισης, με τα πιτσιρίκια να είναι ομολογουμένως πολύ εξυπηρετικά.

{youtube width=”615″ height=”400″}JCxaB19drr8{/youtube}

Βέβαια σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για παιδιά. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Μία απορία για το πώς ζει ένας άνθρωπος που βγάζει μεροκάματο πηγαινοφέρνοντας μικρά παιδιά με “κιτρινόμαυρες” φόρμες, υπάρχει.

“Όπως και να το δεις, όσο πιο μικρές είναι οι ηλικίες μεγαλώνει η φασαρία. Οι πιο μικροί κάνουν περισσότερη, οι μεγαλύτεροι μικρότερη. Λογικό είναι αυτό. Εγώ δουλεύω με το πούλμαν και τα παιδιά από τότε που ξεκίνησε το εγχείρημα της ανεξάρτητης μετακίνησης των τμημάτων υποδομής με την αγορά του πούλμαν από την ΑΕΚ”, μας λέει ο Δημήτρης, ο οδηγός του πούλμαν των ακαδημιών.

Λίγα λεπτά μετά, το πούλμαν μας αφήνει πίσω του καθώς έχει ξεκινήσει από το Ολυμπιακό Στάδιο με προορισμό το προπονητικό κέντρο των Σπάτων.

Οι πιτσιρικάδες ετοιμάζονται για την καθημερινή δουλειά.

Δεδομένου του γεγονότος ότι παίζουν μπάλα, προσεγγίζουν πιο ευχάριστα την κατάσταση. Χαμόγελα και προετοιμασία για να αλλάξουν και να μπουν στο πλαστικό γρασίδι των Σπάτων προκειμένου να έρθουν μία μέρα πιο κοντά στο όνειρο.

Το… αθόρυβο στο πέρασμα του Μπάγεβιτς

Την ώρα που οι πιτσιρικάδες συντάσσονταν έξω από το πούλμαν και έσπαγαν σιγά-σιγά με τις φωνές τους το πέπλο της… ντροπαλότητας που δημιουργήθηκε εξαιτίας της παρουσίας του φωτογράφου, πέρασε δίπλα από το πούλμαν με το αυτοκίνητό του, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο οδηγός είδε τον εκτελεστικό διευθυντή της ΑΕΚ και… τσίγκλισε τους μικρούς οι οποίοι μπήκαν κατευθείαν στο… αθόρυβο!

15:30, στο προπονητικό κέντρο της ΑΕΚ στα Σπάτα. Η πρώτη εικόνα που συναντά κανείς είναι η… μεταμόρφωση των τμημάτων υποδομής της “Ένωσης”, σε κάτι που δεν θα μπορούσε καν να διανοηθεί το μυαλό οποιουδήποτε είχε μία -έστω μικρή- εικόνα από τον τρόπο λειτουργίας τους μέχρι το 2013. Αποδυτήρια, γήπεδα, γιατροί (μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στην περίοδο της απόλυτης παρακμής της, δεν είχε γιατρό ούτε η ανδρική ομάδα της ΑΕΚ) μελέτη, σχέδιο.

{youtube width=”615″ height=”400″}ENHDve1fhMo{/youtube}

Ο Ηλίας Ατματσίδης ήταν ήδη στο γήπεδο και προπονούσε τους τερματοφύλακες, ο Μιχάλης Παυλής άλλαζε για να ετοιμαστεί μέχρι να ξεκινήσει η προπόνηση της Κ17 (είναι βοηθός του προπονητή, Άγγελου Χατζόπουλου). Το πλάνο της ΑΕΚ σχετικά με τα τμήματα υποδομής της είναι πέρα για πέρα ορθολογικό. Ωστόσο, στην “Ένωση” ήθελαν να προσθέσουν και την παρουσία ποδοσφαιριστών των οποίων τα ονόματα έχουν περίοπτη θέση στην “κιτρινόμαυρη” Ιστορία, σε μία προσπάθεια να περαστεί η φιλοσοφία και το DNA του Συλλόγου στα νέα παιδιά.

Ο Ατματσίδης ήταν ο τερματοφύλακας και ο αρχηγός της τελευταίας σοβαρής ΑΕΚ. Μία παρουσία συνδεδεμένη με τις “χρυσές” μέρες της δεκαετίας του ’90 ενώ ο Παυλής αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοινωνία της “Ένωσης” -αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα- λόγω της απόφασής του να παλέψει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας με στόχο να παίξει ποδόσφαιρο.

{youtube width=”615″ height=”400″}2IN4Vr5xU0E{/youtube}

Κάπου εκεί, φτάνει στα Σπάτα και ο Στέλιος Μανωλάς. Αρκετές ώρες πριν την προγραμματισμένη προπόνηση της Κ20. Κάθεται στο γραφείο του, αλλάζει και βγαίνει από αυτό για τις ανάγκες της συνέντευξης. Tυχαία περνάει από μπροστά μας ένας πιτσιρικάς που πάει να μαζέψει τη μπάλα. “Τον ξέρεις αυτόν; Τράβα τον μία φωτογραφία”. Τον τράβηξα και είναι αυτός αριστερά.

Η αλήθεια είναι πως -αδικαιολόγητα- δεν πήγε το μυαλό μου, αν και ομοιότητα υπάρχει. Σχετικά μεγάλη κιόλας. Αν δει κανείς και την παρακάτω φωτογραφία του Κοπιτσή θα το επιβεβαιώσει. Γιάννης Κοπιτσής λέγεται ο πιτσιρικάς, είναι ποδοσφαιριστής της K14 της ΑΕΚ και είναι γιος του Χάρη. Για την ιστορία παίζει -και αυτός- δεξί μπακ.

Με τον Στέλιο Μανωλά, κάναμε μία κουβέντα σχετικά με το νέο του ρόλο. Μεγάλη μορφή της Ιστορίας της ΑΕΚ και ένας από τους ελάχιστους (αν όχι ο μοναδικός) τεχνικούς στο πρωτάθλημα Football League Κ20 με δίπλωμα UEFA PRO. Παράλληλα μπροστά μας, η δράση συνεχιζόταν στο τελευταίας γενιάς τάπητα του τρίτου γηπέδου των Σπάτων.

{youtube width=”615″ height=”400″}yDm3ZFA_hyM{/youtube}

Μανωλάς: “Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στις ακαδημίες της ΑΕΚ”

Eίχατε πει παλιά ότι στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ μάθατε από τον κύριο Σεραφείδη η ήττα απαγορεύεται και στο… εφηβικό. Είναι το πρώτο πράγμα που προσπαθήσατε να περάσετε και εσείς στους ποδοσφαιριστές σας;

Κοιτάξτε, σε αυτές τις ηλικίες το ζητούμενο δεν είναι η νίκη. Είναι η χαρά για το παιχνίδι και η εκμάθηση. Όσο ανεβαίνεις και ανεβαίνεις σε επαγγελματικό επίπεδο, ζητάς και τη νίκη γιατί τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν ότι γίνονται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και οι νίκες είναι σημαντικές.

Είστε από τους ανθρώπους που γνωρίζεται τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ από όλες τις πλευρές…

Από όλες… Σαν παιδί των ακαδημιών με τον κυρ-Στέλιο τον Σεραφείδη και τον αείμνηστο Φάντροκ, σαν γονιός παιδιού που πέρασε από τις ακαδημίες της ΑΕΚ και τώρα σαν προπονητής της ομάδας Κ20. Ο γιος μου έπαιζε στις ακαδημίες αρκετά χρόνια και παρακολουθούσα όλους τους αγώνες της ομάδας. Στο Καπανδρίτι τότε, αλλά και αλλού.

Οι ακαδημίες διανύουν την καλύτερη περίοδό τους αυτή τη στιγμή;

Δεν θα ευλογήσουμε τα γένια μας…

Από άποψη οργάνωσης.

Σίγουρα έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Βλέπετε ότι πλέον υπάρχει το γήπεδο, υπάρχουν τα αποδυτήρια. Υπάρχει γενικότερα μία τάξη. Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε εντός του προπονητικού κέντρου του Συλλόγου και δεν περιφερόμαστε πια σε όλα τα γήπεδα της Αθήνας για να κάνουμε προπόνηση παρακαλώντας τον καθένα να μας τα παραχωρήσει για μία ώρα… Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες δεν ήταν καλές. Ωστόσο πρέπει να κρατάμε ότι στις δύσκολες στιγμές υπήρχαν Δήμοι που βοήθησαν την ΑΕΚ και αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε.

Είναι μια αναγνώριση η κλήση των έξι παικτών της Κ20 στην Εθνική Ομάδα;

Σίγουρα. Από την εποχή που ήμουν εγώ παίκτης των ακαδημιών της ΑΕΚ συνέβαινε αυτό. Και ο Βαγγέλης ο Βλάχος, ο Σπύρος ο Οικονομόπουλος, και ο “Κόκος” (Λύσανδρος Γεωργαμλής) και εγώ ήμασταν στις μικρές εθνικές ομάδες. Είναι μία επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλονται καθημερινά από όλους. Τα πάντα βέβαια, ξεκινούν από την ύπαρξη του ταλέντου. Αυτό είναι το βασικό. Να υπάρχουν τα στοιχεία να γίνεις καλός παίκτης.

{youtube width=”615″ height=”400″}lmYv-4e7vPU{/youtube}

Πλησιάζει η ώρα που θα στελεχωθεί η πρώτη ομάδα με παιδιά από τις ακαδημίες του Συλλόγου;

Εγώ ήρθα φέτος. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από πέρσι με τον κ. Μητροτάσιο, τον Άκη τον Ζήκο και τον κ. Μπουρακί. Εγώ βρήκα έτοιμο το ρόστερ. Η δικιά μου ομάδα και η Κ17 αποτελούνται από παίκτες μικρότερων ηλικιών. Ωστόσο ο στόχος μας είναι αυτός. Να παίξουν οι παίκτες μας κάποια στιγμή στην πρώτη ομάδα. Η φιλοσοφία της ΑΕΚ είναι ούτως ή άλλως αυτή. Θέλουμε η ομάδα να βασιστεί σε Έλληνες ποδοσφαιριστές και σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει μέσα στην ΑΕΚ. Τώρα για το κατά πόσο θα πετύχει το πλάνο μας, εξαρτάται και από εμάς, αλλά εξαρτάται κυρίως από τα παιδιά.

Είναι πιο δύσκολο να προπονεί κανείς μία ανδρική ομάδα παρά ένα κομμάτι των τμημάτων υποδομής;

Είναι υπεύθυνη θέση. Έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά τα οποία φτιάχνουν παράλληλα και την προσωπικότητά τους ενώ βρίσκονται σε μία δύσκολη ηλικία. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και πρέπει να το χειρίζεσαι διαφορετικά. Στην ΑΕΚ υπάρχει μία συνεργασία σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν κανόνες στην ακαδημία τους οποίους υπογράφουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα βρισκόμαστε ήδη σε πολύ καλό επίπεδο.

Ατματσίδης: “Το παν είναι η διάρκεια”

Ο Ηλίας Ατματσίδης ανέλαβε πόστο προπονητή τερματοφυλάκων στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ. Μία ακόμα μεγάλη φυσιογνωμία της Ιστορίας της “Ένωσης” που στελεχώνει το τεχνικό τιμ των ακαδημιών της. Ο “Άτμα” μιλάει για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και την επιστροφή του στα παλιά λημέρια.

Τι συνάντησες στα Σπάτα σε αυτό το νέο ξεκίνημα;

Οι ακαδημίες μας είναι πλέον πολύ οργανωμένες. Νομίζω ότι με την πάροδο του χρόνου θα γινόμαστε όλο και καλύτεροι αφού υπάρχει τόσο η προοπτική όσο και η διάθεση από όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να φέρουμε κι άλλους ποδοσφαιριστές για να τους εξελίξουμε για να μπορέσουν και αυτά τα παιδιά να βοηθήσουν μελλοντικά την ομάδα. Σε πρώτη φάση όμως, νομίζω ότι είμαστε πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα.

Ηλία, η οργάνωση έφερε την ανεξαρτητοποίηση των τμημάτων υποδομής. Λεπτομέρειες όπως η απόκτηση του πούλμαν, η κατασκευή του τρίτου γηπέδου κάνουν τη διαφορά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε να φτάσουμε μελλοντικά. Είμαστε όμως σε πολύ καλό δρόμο. Το πούλμαν, τα γήπεδα και η οργάνωση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Αν σκεφτεί κανείς το σύντομο χρονικό διάστημα που έγιναν αυτές οι κινήσεις μπορεί να καταλάβει ότι τα κάνει πιο… σημαντικά! Ότι βλέπουμε σήμερα στα Σπάτα έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για να γίνουν όλα αυτά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Το ταβάνι μας δεν το πιάσαμε ακόμα, όμως.

Οι παλιοσειρές της ΑΕΚ… σμίξατε πάνω στα Σπάτα σε μία διαφορετική συνεργασία, πλέον. Πώς είναι η καθημερινότητα;

Με όλα τα παιδιά υπάρχει άψογη συνεργασία. Με τον Στέλιο, τον Μιχαηλίδη, τον Μητροτάσιο, με τον Άκη… Όλα λειτουργούν ρολόι στην καθημερινότητα. Ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του, τις ευθύνες του. Ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αυτός νομίζω ότι είναι και ο λόγος που υπάρχει συνεχόμενη πρόοδος στο θέμα των ακαδημιών. Το πλάνο έχει αρχή, μέση και τέλος. Το είδες και εσύ σήμερα ότι είμαστε οικογένεια…

Στη διατήρηση του πολύ καλού κλίματος που όντως διαπίστωσα και εγώ ερχόμενος στα Σπάτα, φαντάζομαι ότι παίζει ρόλο ότι με τα περισσότερα παιδιά του τεχνικού τιμ έχετε συνυπάρξει σε μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας της ΑΕΚ.

Ε βέβαια… Όταν δουλεύεις καθημερινά με ανθρώπους που είχες δίπλα σου στο παρελθόν όταν παλεύαμε για να παίρνει η ΑΕΚ πρωταθλήματα, με ανθρώπους που γνωρίζεις καλά, είναι ωραία. Εντάξει, πλέον έχουμε διαφορετικό πόστο, είναι πιο λεπτό το θέμα των ακαδημιών. Σου έχω ξαναπεί ότι στόχος μας δεν είναι μόνο να δημιουργήσουμε καλούς ποδοσφαιριστές. Μας ενδιαφέρει να γίνουν καλοί χαρακτήρες οι μικροί για να μπορέσουν να βγουν στην κοινωνία αύριο-μεθαύριο αλλά και για να σηκώσουν το βάρος της ανδρικής φανέλας της ΑΕΚ.

Με τους ανθρώπους που “τρέχουν” την πρώτη ομάδα υπάρχει συχνή επαφή; Με τον Μπάγεβιτς, τον Δέλλα;

Υπάρχει, βεβαίως, αλλά ο καθένας είναι στον τομέα του. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, η πρώτη ομάδα κάνει τη δικιά της δουλειά.

Πιστεύεις ότι θα αργήσει η ώρα που θα φτάσει η ΑΕΚ τον επιθυμητό στόχο; Να απαρτίζεται, δηλαδή, με αρκετούς παίκτες από τα τμήματα υποδομής της;

Νομίζω ότι σε 2-3 χρόνια θα μπορούν κάποιοι ποδοσφαιριστές να πλαισιώσουν τη μεγάλη ομάδα. Αλλά θέλει πολλή δουλειά. Και καθημερινή. Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και να παραμείνει η ένταση της δουλειάς στα υψηλά επίπεδα που πιάνουμε τώρα.

Κάτι πιο συγκεκριμένο για τον… χώρο ευθύνης σου: Για τους τερματοφύλακες των μικρών ομάδων. Τι συνάντησες; Το επίπεδο που περίμενες;

Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς να εκφέρω άποψη γιατί είμαι λίγο καιρό στην ομάδα. Δεν έχω βγάλω ακόμα τα συμπεράσματά μου. Υπάρχει ταλέντο αλλά είναι νωρίς. Νομίζω όμως ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε το σωστό. Δουλεύουμε σωστά, για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να ξέρεις ότι αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ δεν υπάρχει μόνο αυτό που βλέπεις. Υπάρχουν και άνθρωποι πίσω από τα… φώτα. Επιστήμονες που ελέγχουν το κάθε παιδί ξεχωριστά, τη δουλειά που γίνεται, ακόμα και εμάς τους ίδιους. Και ο κ. Μπουρακί και ο κ. Μητροτάσιος. Έτσι πρέπει να δουλεύει ένας σύγχρονος ποδοσφαιρικός Σύλλογος.

Μητροτάσιος: “Το δίκτυο είναι σε πολύ καλό δρόμο”

O Μιχάλης Μητροτάσιος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το πρότζεκτ των ακαδημιών και μιλάει για όλα όσα αφορούν τα τμήματα υποδομής

Σοβαρή δουλειά χωρίς να στελεχωθεί ένα πλήρες πλάνο με καταρτισμένες προσωπικότητες δεν γίνεται… Ο Μιχάλης Μητροτάσιος, ήταν ο άνθρωπος που επέλεξε η ΑΕΚ για να “τρέξει” το πιο νευραλγικό της κομμάτι: Αυτό των τμημάτων υποδομής. Ο κ. Μητροτάσιος είναι εκπαιδευτής των σχολών προπονητών ποδοσφαίρου όλων των κατηγοριών της ΕΠΟ και της UEFA, κάτοχος του διπλώματος UEFA Pro και από το 2013 Τεχνικός Διευθυντής των Ακαδημιών της ΑΕΚ.

Ο ίδιος, μας μιλάει για τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών της ΑΕΚ, για το δίκτυο αλλά και για τους στόχους της “Ένωσης” που αφορούν τα νέα παιδιά.

Είστε από τους πρωτεργάτες της εξέλιξης των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ…

Η ουσία είναι ότι στα τμήματα υποδομών της ΑΕΚ έχουν γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετά πράγματα. Η δουλειά σε συνεργασία με τον Άκη Ζήκο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τη διοίκηση της ΠΑΕ και από τον κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς που είναι συνεχώς κοντά στην προσπάθειά μας.

Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το εγχείρημα του δικτύου;

Το δίκτυο βρίσκεται και αυτό σε πολύ καλό δρόμο. Για την ώρα αριθμεί περίπου 25 ακαδημίες ποδοσφαίρου σε διάφορες πόλεις, οι οποίες με το που ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου δήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό. Το επίπεδο προπόνησης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, η ποιότητα δουλειάς είναι αρκετά υψηλή και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να καταρτιστεί όπως πρέπει ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής. Βεβαίως η ποδοσφαιρική καριέρα είναι ο στόχος, ωστόσο δεν είναι το μόνο πράγμα που μας απασχολεί. Μας ενδιαφέρει και η συγκρότηση του χαρακτήρα καθώς δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως μιλάμε για μικρά παιδιά. Και σε αυτό τον τομέα ρίχνουμε το βάρος.

Στον παραπάνω τομέα εντάσσεται και η εκπαίδευση των παιδιών, με την οποία από ότι γνωρίζω ασχολείστε επίσης;

Βεβαίως. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, τα οποία στηρίζουν την προσπάθεια που πραγματοποιείται στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ. Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια δίνουν τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να παρέχει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές της (κυρίως αυτούς που έρχονται από την επαρχία και ζουν στην Αθήνα) υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική παροχή. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της ολοκλήρωσης του χαρακτήρα ενός μικρού παιδιού. Φυσικά, πέραν από την εκπαίδευση, σημαντικό ρόλο παίζει και το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζουν τα παιδιά. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να γίνει οικείο το νέο περιβάλλον των παιδιών που έχουν αφήσει τα σπίτια τους και ήρθαν στην Αθήνα. Διαμορφώσαμε με νεανικό τρόπο τους προσωπικούς τους χώρους, τα σπίτια τους για να γίνει όσο πιο ανώδυνη η συγκυρία εγκατάλειψης του σπιτιού τους σε νεαρή ηλικία.

Ο αμιγώς ποδοσφαιρικός στόχος των ανθρώπων που “τρέχουν” το εγχείρημα των ακαδημιών ποιος ακριβώς είναι;

Ο γενικότερος στόχος που έχει ανταπόκριση στη φιλοσοφία μας είναι να ετοιμαστούν κάποια από τα μεγαλύτερα παιδιά για να ανέβουν στην πρώτη ομάδα εντός χρονικού διαστήματος δύο-τριών ετών.

Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για τα οικονομικά του δικτύου; Δεν επιβαρύνεται οικονομικά η ΑΕΚ, δεν επιβαρύνονται οι γονείς, δεν επιβαρύνεται η ακαδημία που επιλέγει να συνεργαστεί. Πώς βγαίνει;

Το κάθε παιδί που που αγωνίζεται σε ακαδημία που συνεργάζεται με το δίκτυο, επιβαρύνεται με ένα ποσό της τάξης των… δύο ευρώ τον μήνα! Με τα χρήματα αυτά πληρώνεται ο κάθε περιφερειάρχης που ελέγχει όλα όσα γίνονται στο χώρο ευθύνης του. H AEK δεν επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά μέσα από όλο αυτό το εγχείρημα, με εξαίρεση το γεγονός ότι πληρώνει τους προπονητές και τους ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία.

Ζήκος: “Ο Μπουρακί είναι το πιο σημαντικό όπλο μας”

Ο γενικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής της “Ένωσης”, Άκης Ζήκος ήταν αυτός που, μαζί με τον κ. Μιχάλη Μητροτάσιο και με τη στήριξη της διοίκησης, ξεκίνησαν το χτίσιμο ενός από τα πιο νευραλγικά κομμάτια της “κιτρινόμαυρης” ποδοσφαιρικής πραγματικότητας: Την ανακατασκευή των τμημάτων υποδομής της “Ένωσης”.

Σε παλαιότερη ενημέρωση των ρεπόρτερ της ΑΕΚ σχετικά με τη βελτίωση των τμημάτων υποδομής, ο Ζήκος είχε πει πως η “Ένωση” ήταν το νούμερο πέντε στις επιλογές των Αθηναίων γονιών που ήθελαν να “βάλουν” τα παιδιά τους στο ποδόσφαιρο και πλέον είναι στους πρώτους δύο προορισμούς. Σε μία συζήτηση με τον Άκη Ζήκο προσπαθήσαμε να μάθουμε το γιατί.

Πόσα περίπου παιδιά αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ; Η διαφορά είναι αισθητή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Αυτή τη στιγμή στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ αγωνίζονται περίπου 140 παιδιά. Έχουμε τμήμα Κ20, Κ17, Κ15, Κ13 και Κ11 ενώ υπάρχουν και παιδιά που δεν είναι ενταγμένα ακόμα σε συγκεκριμένες ομάδες. Για τα προηγούμενα χρόνια δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω γιατί δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία, ωστόσο αν θέλετε να του δούμε συγκριτικά με πέρσι, έχουμε 35 παιδιά παραπάνω.

Το δίκτυο συνεργάζεται με περίπου 20 ακαδημίες σε όλη τη χώρα; Είναι ποσοτικός ο στόχος;

Ο στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση ποσοτικός αφού αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να γίνεται σωστά η δουλειά προκειμένου να μπουν οι βάσεις για να δημιουργηθούν και να καταρτιστούν οι ποδοσφαιριστές με τον τρόπο που θέλουμε. Ωστόσο θα μας ενδιέφερε η εξάπλωση του δικτύου. Αυτή τη στιγμή το δίκτυο αριθμεί 23 ακαδημίες ποδοσφαίρου ενώ το ιδανικότερο για εμάς θα ήταν να υπάρχει μία ακαδημία ανά νομό. 2-3 ακαδημίες δηλαδή, ανά περιφέρεια. Όπως σου είπα όμως το θέμα δεν είναι η ποσότητα.

Θέλετε να μας πείτε λίγο τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος περιφερειάρχης;

Κατ’ αρχήν ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία. Να χαίρει εκτίμησης στο χώρο ευθύνης του. Αυτά που ζητάμε εμείς είναι η εμπειρία και η γνώση γύρω από αναπτυξιακές ηλικίες. Να υπάρχει, δηλαδή μία εμπειρία γύρω από τις ηλικίες με τις οποίες θα ασχοληθεί. Χρειάζεται φυσικά να έχει και τα απαραίτητα ποδοσφαιρικά διπλώματα.

Το πλάνο αναφέρει ότι οι προπονητές του δικτύου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός λινκ, όπως είχατε πει παλιότερα. Είναι εφικτό να λειτουργήσουν με την ίδια διαφορετικοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα για να καταστήσουν τόσο συμπαγή έναν οργανισμό;

Το συγκεκριμένο πλάνο δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή καθώς αυτή τη στιγμή προέχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Για την ώρα υπάρχει ένας συντονιστής στην Αθήνα που κάνει την αντίστοιχη δουλειά, για να μπορεί να λειτουργήσει με ομοιογένεια το πρότζεκτ.

Η καινοτομία της συνεργασίας με τον Έρικ Μπουρακί (εργοφυσιολόγος της ομάδας) θεωρείται αρκετά καθοριστική. Ήταν αναπόφευκτο να βάλει η ΑΕΚ και την επιστήμη στο ποδόσφαιρο;

Η παρουσία του κ. Μπουρακί είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας. Πλέον μας έχει βάλει σε ένα δρόμο με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού ξεχωριστά το οποίο είναι πολύ καθοριστικό στη διαμόρφωση της αθλητικής ταυτότητας των ποδοσφαιριστών. Πλέον, από τη στιγμή που μπήκαμε σε έναν δρόμο, η παρουσία του κ. Μπουρακί στην Αθήνα θα γίνεται με πιο αραιό ρυθμό και ο ρόλος του θα είναι περισσότερο συμβουλευτικός.

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον εσωτερικό κανονισμό που υπογράφουν οι παίκτες των τμημάτων υποδομής. Θέλετε να μας πείτε κάτι για αυτό;

Για εμάς ποδοσφαιριστής δεν είναι ο άνθρωπος που κλωτσάει μία μπάλα. Θεωρούμε εξίσου σημαντική για έναν ποδοσφαιριστή την πειθαρχεία και την τήρηση συγκεκριμένου κώδικα συμπεριφοράς. Ο εσωτερικός μας κανονισμός είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ και όλα τα παιδιά πρέπει να λειτουργούν με βάση αυτόν.

Κοπιτσής: “Σοβαρή επιλογή ο Μανωλάς για την ΑΕΚ”

Ο Χάρης μέχρι την περασμένη αγωνιστική σεζόν ήταν προπονητής της Κ18 της ΑΕΚ (σ.σ. στη Γ’ Εθνική δεν υπήρχε Κ20) και πλέον “υπηρετεί” το κόνσεπτ των Ακαδημιών ως σκάουτερ. Γενικότερα αγαπητή φυσιογνωμία στις τάξεις του Συλλόγου, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων υποδομής. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλα τα παιδιά της Κ20 (κάποια από αυτά ήταν πέρσι στην Κ18) που έφταναν στα Σπάτα εκείνη τη στιγμή για να αλλάξουν και να προπονηθούν μετά το τέλος της προπόνησης των μικρότερων τμημάτων, πέρναγαν ένα-ένα και έκαναν χάι-φάιβ μαζί του.

Στη σύντομη κουβέντα που είχαμε, ο ίδιος δεν ήθελε να σταθεί στον εαυτό του. Ήθελε να μιλήσει για τον άλλοτε συμπαίκτη του και νυν προπονητή της Κ20, Στέλιο Μανωλά, χαρακτηρίζοντάς τον ως το απόλυτο παράδειγμα προς μίμηση για κάθε παιδί που αγωνίζεται στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ.

“Ήμουν προπονητής στην Κ18 μέχρι την περασμένη σεζόν. Πλέον είμαι σκάουτερ της ομάδας εξαιτίας ενός προσωπικού ζητήματος που δε μου επέτρεπε να αφιερώνω περισσότερες ώρες. Εγώ θέλω να σου πω κάτι για την επιλογή της ΑΕΚ να συνεργαστεί με τον Στέλιο Μανωλά στην Κ20. Όταν έφυγα, είχα μία περιέργεια για τον προπονητή που θα επέλεγε η ΑΕΚ. Όταν έμαθα από τον Στέλιο χάρηκα πολύ. Ίσως και κάτι παραπάνω…

Ο Στέλιος είναι το απόλυτο αποτέλεσμα των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ σε όλη της την Ιστορία. Ξεκίνησε από τα μικρά τμήματα της ομάδας, καθιερώθηκε σε αυτή, έγινε η «σημαία» της για αρκετές δεκαετίες και δεν φόρεσε ποτέ στην καριέρα του καμία άλλη φανέλα πέραν της «κιτρινόμαυρης». Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή. Ο Μανωλάς είναι ένα άνθρωπος που αγαπάει πολύ την ΑΕΚ. Γνωρίζει το DNA της και μπορεί να το μεταδώσει στα νέα παιδιά.

Στο κάτω-κάτω, όλοι οι ποδοσφαιριστές, όλων των ηλικιών που παίζουν ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ, έχουν σαν όνειρο όταν μεγαλώσουν να γίνουν κάτι παρόμοιο με τον Μανωλά. Τι καλύτερο από το να έχεις στο τιμόνι των τμημάτων υποδομής σου, το απόλυτο μοντέλο ποδοσφαιριστή που έβγαλε ποτέ από τα σπλάχνα του ο Σύλλογος”, λέει στην ΩΡΑ ο Κοπιτσής.

Παυλής: “Άλλη κατάσταση πλέον στις ακαδημίες”

Επόμενος συνομιλητής μας, ο Μιχάλης Παυλής. Στην κουβέντα μας, ο ίδιος περίπου ένα χρόνο μετά την απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο θυμάται τη δικιά του εποχή στις ακαδημίες της “Ένωσης”, μαρκάρει τις διαφορές με το σήμερα και τονίζει την πεποίθησή του ότι αρκετά παιδιά μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρώτης ομάδας. Να ξεκαθαρίσουμε, πρώτα, ότι στο παρακάτω βίντεο το “Κλάιφερτ” δεν είναι παρατσούκλι!

Είσαι και εσύ ένα παιδί που… έβγαλαν κατά κάποιο τρόπο οι ακαδημίες της ΑΕΚ. Σήμερα επέστρεψες σε αυτές από άλλο πόστο. Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τη δικιά σου εποχή;

Ένα μεγάλο προνόμιο που έχουν τα παιδιά που παίζουν στις ακαδημίες είναι ότι έχουν δικό τους γήπεδο. Όταν αγωνιζόμουν εγώ στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ, αναγκαζόμασταν να τρέχουμε μέχρι το Καπανδρίτι, τη Δροσιά, τη Λυκόβρυση και όπου αλλού είχαν την… καλή διάθεση να μας φιλοξενήσουν. Βέβαια εκτός από το γηπεδικό, η σημερινή κατάσταση είναι αρκετά πιο εξελιγμένη σε σχέση με αυτή της δικιάς μου εποχής και από άποψη στελέχωσης. Σήμερα για παράδειγμα, υπάρχουν τρεις φυσιοθεραπευτές που ασχολούνται μόνο με τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ. Πιο παλιά δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα…

{youtube width=”615″ height=”400″}MVRaCi7lNKA{/youtube}

Θες να πεις δυο λόγια για τη συνεργασία σου με τον Άγγελο Χατζόπουλο στην Κ17;

Από την πρώτη στιγμή που πήγα στην ομάδα συνεργάστηκα με τον Άγγελο. Είμαι βοηθός του. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και σχέση, δεν δημιουργήθηκε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Ειδικά πέρσι που ο Άγγελος είχε τα παιδιά της Κ17 για περίπου τρία χρόνια ήταν αρκετά πιο εύκολη η συνεργασία. Φέτος η ομάδα είναι καινούργια αλλά δόξα το Θεό όλα πηγαίνουν μια χαρά. Γενικότερα υπάρχει αμεσότητα, κάτι που θεωρώ ότι είναι αρκετά σημαντικό σε μία συνεργασία.

Πόσο σημαντικό είναι για μία τις ακαδημίες της ΑΕΚ που στελεχώνονται σε διάφορα πόστα τους από ανθρώπους που έχουν γράψει την Ιστορία του Συλλόγου;

Είναι όντως πολύ σημαντικό. Μπορεί να ακούγεται κάπως αλλά όντως η ΑΕΚ γίνεται ξανά σιγά-σιγά οικογένεια. Με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για την Ιστορία της αλλά που έχουν παράλληλα και τις γνώσεις για να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο καθοριστικό εγχείρημα όπως αυτό των τμημάτων υποδομής. Είναι ευλογία για την ΑΕΚ που είναι κοντά της από άλλα πόστα ο Μανωλάς, ο Ζήκος, ο Ατματσίδης, ο Μιχαηλίδης.

Πότε πιστεύεις ότι θα αρχίσει η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ να «νιώθει» τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής της. Δηλαδή, πότε θα αρχίσει όλη αυτή η ορθολογική δουλειά που γίνεται καθημερινά στα Σπάτα να μετουσιωθεί σε άνοδο παιδιών στην πρώτη ομάδα;

Εντάξει, δεν νομίζω ότι είμαι εγώ ο υπεύθυνος για να απαντήσει σε μία τέτοια ερώτηση. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται αυτή. Ρίχνουμε το βάρος στο να γίνουν τα παιδιά σοβαροί άνθρωποι και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Από εκεί και πέρα δε θα παίξουν όλα ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ, έτσι είναι αυτά. Η δικιά μας δουλειά, είναι τα πιο ικανά παιδιά που θα κριθεί από την πρώτη ομάδα ότι μπορούν να προσφέρουν, να είναι απολύτως έτοιμα όταν θα φτάσει η ώρα της ανόδου τους. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές που μελλοντικά μπορούν να παίξουν στην ανδρική ομάδα της ΑΕΚ. Και στην ομάδα του Στέλιου Μανωλά (Κ20) και στη δικιά μας (Κ17).

Κορομηλάς: “Γιατί ένας γονιός να φέρει το παιδί του στην ΑΕΚ”

Σε όλη αυτή τη διαδικασία της παρουσίασης των τμημάτων υποδομής, θα ήταν άτοπο να μην παρουσιάσουμε και την οπτική του γονέα. Τι άλλαξε σε σχέση με τα τελευταία χρόνια και έγιναν τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ, hot προορισμός στην ποδοσφαιρική Αθήνα; Μιλήσαμε με τον επί σειρά ετών φροντιστή της ανδρικής ομάδας της “Ένωσης” Νίκο Κορομηλά. Κατά κόσμον… “Μήτσι”. Ο γιος του Γιάννης Κορομηλάς (στην παρακάτω φώτο) αγωνίζεται στην Κ13 της ΑΕΚ.

“Πλέον υπάρχει οργάνωση σε όλα τα επίπεδα των ακαδημιών, κάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Από πέρσι το καλοκαίρι τα πράγματα έχουν διορθωθεί σε τεράστιο βαθμό. Υπάρχει οργάνωση, δημιουργήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις και το γήπεδο των ακαδημιών, ήρθαν στην ΑΕΚ άνθρωποι που είναι επιστήμονες και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα για τις συνθήκες και τον τρόπο που πρέπει να προετοιμαστεί ποδοσφαιρικά ένα μικρό παιδί.

Μεγάλο βήμα είναι και η αγορά του πούλμαν το οποίο μεταφέρει τους ποδοσφαιριστές. Πλέον υπάρχει ανεξαρτησία στον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών της ΑΕΚ οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε οργάνωση από τις ομάδες του εξωτερικού.

Από τη στιγμή που ένας γονιός αποφασίζει να πάει το παιδί του στην ΑΕΚ πρέπει να γνωρίζει ότι μαζί του θα ασχοληθούν άνθρωποι καταρτισμένοι και γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι δίνουν μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες. Και δεν μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο. Πλέον υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται και με τον χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών. Για αυτό πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο πλάνο των ακαδημιών από τους γονείς και να φέρουν τα παιδιά τους στην ΑΕΚ”, μας λέει ο Νίκος Κορομηλάς.

Κυρ-Βασίλης: Ο αφανής ήρωας των τμημάτων υποδομής

Μιας και γίνεται κουβέντα για φροντιστές -έστω και για… εξωαποδυτηριακούς λόγους- αξίζει να αναφερθούμε στον κυρ-Βασίλη. Ούτως ή άλλως, οι ακαδημίες έχουν τον δικό τους “Μήτσι” και οι αφανείς ήρωες πρέπει να παίρνουν πάντα το μερίδιο που τους αναλογεί, όταν έρχεται η ώρα που η επικαιρότητα “φωτίζει” τον χώρο ευθύνης τους.

Ο κυρ-Βασίλης μιλώντας μας, θυμάται τον παλιό τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών και επισημαίνει τη σημερινή αλλαγή της κατάστασης: “Έχουν αλλάξει τα πάντα σε σχέση με το παρελθόν. Παλιά ήμασταν… τσιγγάνοι σε όλα τα γήπεδα. Πλέον, από την εποχή που ήρθε στην ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και πάρθηκε η απόφαση να ζωντανέψουν οι ακαδημίες έχουν αλλάξει τα πάντα. Είμαι στην ΑΕΚ από το 1995 ενώ συνεργαζόμουν και από πολύ παλιά.

Από την εποχή του Μπάρλου για να καταλάβεις. Νομίζω πως τώρα είμαστε στην καλύτερη φάση των ακαδημιών. Έχουμε δικό μας γήπεδο, αποδυτήρια, υλικό, πούλμαν που μεταφέρει τα παιδιά. Τα πάντα… Πλέον όλα είναι μαζεμένα εδώ”.

Βλαχομήτρος: “Το να προπονείσαι με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ είναι μοναδικό”

Ο Ανδρέας Βλαχομήτρος είναι από τις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που έχουν καταφέρει να κάνουν το βήμα ανόδου προς την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, αν και γεννημένος μόλις   στις 3 Ιουλίου του 1997. Με αρκετή προσοχή -βεβαίως- καθώς οι άνθρωποι που “τρέχουν” το πρότζεκτ των τμημάτων υποδομής σε συνεργασία με αυτούς της ανδρικής ομάδας της «Ένωσης» είναι αρκετά προσεκτικοί και δεν θέλουν να “κάψουν” κάποιο παιδί με μία βιαστική απόφαση.

Ωστόσο ο Βλαχομήτρος, κατάφερε να χριστεί και σκόρερ στο μοναδικό επίσημο ματς στο οποίο φόρεσε τη φανέλα της “Ένωσης”, ενώ σκόραρε και στο φιλικό κόντρα στη Λάρισα τον περασμένο Σεπτέμβρη στο AEL FC Arena.

Ο νεαρός άσος της “Ένωσης” μας μίλησε για τον προπονητή που τον έφερε στην ΑΕΚ, το δέος που προκαλεί η παρουσία του Στέλιου Μανωλά στον πάγκο της ομάδας και για τη… συμπεριφορά των συμμαθητών του στο σχολείο μετά το γκολ του στον αγώνα με τον Πανναξιακό.

Ποιος σε έφερε στην ΑΕΚ;

Στην ΑΕΚ με έφερε ο κ. Μιχάλης Βλάχος πριν από τρία χρόνια. Ο κ. Βλάχος ήταν και ο πρώτος μου προπονητής στην ομάδα.

Θέλεις να μιλήσεις λίγο για τις συνθήκες που επικρατούν στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ;

Στις ακαδημίες της ΑΕΚ γίνεται εξαιρετική δουλειά. Οι συνθήκες είναι ιδανικές ενώ είμαστε όλοι για οικογένεια. Σίγουρα το να μπεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου για αγώνα της πρώτης ομάδας και να φορέσεις αυτή τη βαριά φανέλα, μοιάζει σαν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Απίστευτες στιγμές γεμάτες με έντονα συναισθήματα. Το ότι κατάφερα να σκοράρω σίγουρα ήταν κάτι που έκανε τη συγκυρία αυτή ακόμα πιο… απίστευτη! Ένιωθα τη χαρά του κόσμου και ένιωσα ένα απίστευτο συναίσθημα. Αξέχαστη στιγμή.

Πώς είναι για ένα παιδί της ηλικίας σου το να προπονείται με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ;

Το να προπονείσαι με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ είναι κάτι μοναδικό από άποψη εμπειρίας. Όταν είσαι νεαρός είναι απερίγραπτο να παίζεις ποδόσφαιρο με ποδοσφαιριστές που είναι φτασμένοι, τους ξέρει όλη η Ελλάδα. Μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις από μία τέτοια εμπειρία.

Έχεις προπονητή τον Στέλιο Μανωλά. Μία μεγάλη μορφή της Ιστορίας της ΑΕΚ. Προκαλεί δέος η παρουσία του στον πάγκο;

Σίγουρα ο κ. Μανωλάς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές και σύμβολο για την ΑΕΚ. Το να αγωνίζεσαι υπό τις οδηγίες του αποτελεί τιμή για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Μόνο η παρουσία του στον πάγκο προκαλεί δέος. Απλά μία τεράστια προσωπικότητα, με μεγάλη αγάπη για την ΑΕΚ.

Πώς σε αντιμετώπισαν στο σχολείο όταν σκόραρες την τελευταία αγωνιστική της περασμένης σεζόν με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Πανναξιακό;

Στο σχολείο οι συμμαθητές μου με αντιμετώπισαν με… θαυμασμό και μου ευχήθηκαν τα καλύτερα! Βεβαίως, γνωρίζω ότι αυτά είναι μόνο η αρχή. Δεν έχει γίνει ακόμα κάτι. Ο δρόμος είναι μεγάλος και μόνο η δουλειά και η διάρκεια μπορούν να κρίνουν έναν ποδοσφαιριστή.

*** Oι συνεντεύξεις κυκλοφόρησαν και σε ένθετη, έντυπη μορφή στην εφημερίδα “Ώρα για Σπορ”

Σχόλια