9 χαρακτηριστικά που κάνουν μια ομάδα επιτυχημένη

Σε όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες, οποιουδήποτε μεγέθους και αγοράς, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που οι Managers καλούνται να βρουν κατάλληλες συνταγές επιτυχίας, είναι η απόδοση των ομάδων.

Κάθε οργανωτικό σχήμα αλλά και κάθε ομάδα οποιασδήποτε δομής, επίσημης ή μη, απαιτεί την προσοχή του ηγέτη ή προϊσταμένου ή αρχηγού της, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα με σκοπό να οδηγηθεί η ομάδα στην επίτευξη του στόχου της αλλά και κατ’ επέκταση να βοηθήσει στην εκπλήρωση του εταιρικού οράματος.

Είναι γενική αλήθεια πως κάποιες ομάδες αποδίδουν καλύτερα από άλλες, και φυσικά, κάποιες ομάδες επιτυγχάνουν γρήγορα, συνεχώς και υπό εξαιρετικά πιεστικό ανταγωνιστικό περιβάλλον. Τι είναι αυτό που κάνει τις επιτυχημένες ομάδες να έχουν τέτοια απόδοση; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιες ομάδες να επιτυγχάνουν περισσότερο, γρηγορότερα αλλά και σε απαιτητικότερα περιβάλλοντα;

Ο εξαιρετικός θεωρητικός της ηγεσίας και συγγραφέας, Simon Sinek, στο βιβλίο του “Start with Why”, αναφέρει πως, οι ομάδες αποδίδουν επειδή δίνουν σημασία στο γιατί κάνουν κάτι και όχι στο τι κάνουν! Ένα παράδειγμα αυτής της πεποίθησης σε εφαρμογή θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση που έχουν πολλές αθλητικές ομάδες, όπως μια ομάδα ποδοσφαίρου που κερδίζει ένα σημαντικό τρόπαιο. Δεν κερδίζει το τρόπαιο, μόνο για την ιδέα του ποδοσφαίρου και επειδή το ποδόσφαιρο που παίζουν είναι άρτιο και το χρηματικό έπαθλο, αλλά παίζουν με πάθος και δύναμη για τον κόσμο τους αλλά και την ιδέα που η ομάδα τους πρεσβεύει.

Όμως, εξετάζοντας από μια πιο ρεαλιστική ματιά τις όποιες ομάδες ανθρώπων έχουν υψηλή απόδοση, μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια χαρακτηριστικά που αυτές έχουν και τις βοηθούν να επιτυγχάνουν:

1. Έχουν τους καλύτερους. Ο παράγοντας του ανθρώπινου δυναμικού είναι ο πιο σημαντικός. Μια ισχυρή προσωπικότητα ή μια αυθεντία στο τομέα του θα κάνει την διαφορά σε μια περίπτωση που απαιτείται αλλά και θα τραβήξει την ομάδα όταν αυτή κολλήσει.

2. Έχουν προστασία από ψηλά. Ο αρχηγός, από τον ρόλο του, θα προστατεύει την ομάδα από τις εξωτερικές απειλές αλλά και από τις εσωτερικές. Επίσης, θα φιλτράρει την εισερχόμενη ροή πληροφοριών αλλά και καταστάσεων που θα επηρεάσουν την ομάδα στο έργο της.

3. Έχουν στρατηγική. Είναι απαραίτητο να ξέρουν όλοι που βαδίζουν και που πάνε αλλά και με ποιο τρόπο. Να είναι ξεκάθαρο το μοτίβο της επιτυχίας και οι εργασιακές δομές να επιτρέπουν να το μαθαίνουν όλοι, παλιοί και νέοι στην ομάδα.

4. Έχουν αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ο ένας εμπιστεύεται τη δουλειά του στον άλλον αλλά και μοιράζεται πληροφορίες που ενδεχομένως να χρησιμεύσουν στην ολοκλήρωση ή εξέλιξη της εργασίας του συνεργάτη του.

5. Εκτιμούν τις συνέργειες. Αξιοποιούν τις επαφές τους αλλά και την ενασχόληση σε έργα με άλλες ομάδες και εν γένει παρουσιάζουν μια εξωστρέφεια που βοηθάει στην ταχύτερη απορρόφηση γνώσεων εκτός του δικού τους περιβάλλοντος αλλά και την βοήθεια από έξω όταν αυτή είναι απαιτητή.

6. Καινοτομούν. Βρίσκουν τα λάθη και τα αλλάζουν . Αναπτύσσουν και εξελίσσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες. Δημιουργούν και αξιοποιούν νέες. Αμφισβητούν τα πάντα και αγαπούν την βελτιστοποίηση.

7. Έχουν πάθος. Αγαπούν αυτό που κάνουν αλλά και το γιατί το κάνουν. Ξοδεύουν ώρες και θυσιάζουν από άλλα κομμάτια της ζωής τους, για να εξετάσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια του έργου τους.

8. Ρισκάρουν να αποτύχουν πολλές φορές. Έχουν την ανθεκτικότητα σαν ομάδα να δοκιμάσουν πολλά νέα πράγματα και να ξαναδοκιμάσουν, αν κάτι δεν πάει καλά, μέχρι να βρουν και να εφαρμόσουν αυτό που πραγματικά θέλουν και δουλεύει.

9. Δεν φοβούνται. Να πουν τις απόψεις τους, να χάσουν την δουλειά τους, την μείωση των μισθών, την αντιμετώπιση από τα άλλα μέλη της ομάδας, την επιτυχία.

Είναι σίγουρο πως ο παράγοντας τύχη, στην πορεία ενός ανθρώπου ή μιας ομάδας ανθρώπων, είναι εξαιρετικά πιθανό να παίξει τον δικό της ρόλο, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο, πως αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο ομάδες για να ποντάρετε υπέρ της επιτυχίας της, θα επιλέγατε αυτή που έχει περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, έτσι δεν είναι;

πηγή: humanadvanced.com – Σπύρος Ανδριανός

Σχόλια