Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος
1. Βοηθήστε το παιδί σας να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του.
Η αυτοπεποίθηση σε έναν νέο αθλητή είναι εξαιρετικής σημασίας και εκτός από το αθλητικό πλαίσιο θα τον βοηθήσει σημαντικά σε όλους τους τομείς της ζωής του. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε στοιχεία στον τρόπο σκέψης του που μπορεί να υποσκάπτουν την αυτοπεποίθησή του, όπως για παράδειγμα: «Αν δεν σκοράρω θα απογοητεύσω τον πατέρα μου», ή «Δεν έχω τα σωματικά προσόντα που χρειάζονται για να πετύχω». Εξηγήστε την αρνητική χροιά τέτοιων δυσλειτουργικών σκέψεων, και βοηθήστε το να αναπτύξει έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης.
2. Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο της αποτυχίας.
Είναι συχνό φαινόμενο οι νεαροί αθλητές να ψάχνουν την «αναγνώριση» από τρίτους, όπως γονείς, συναθλητές, προπονητές κα. Ο φόβος τους ότι θα ντροπιαστούν από μία κακή εμφάνιση ή ότι δε θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, μπορεί να βλάψει σημαντικά την απόδοσή τους. Εξηγήστε τους ότι θα πρέπει να επικεντρώνονται στην προσωπική τους βελτίωση και ότι δε θα πρέπει να επηρεάζονται από τις προσδοκίες των γύρω τους.
3. Μάθετε στο παιδί σας πώς να μην επηρεάζεται από περισπασμούς.
Αρχικά εξηγήστε του ότι θα πρέπει να «ξεχνάει» πως βρίσκεστε στην κερκίδα (βέβαια αυτό έχει να κάνει και με την σωστή παρουσία σας εκεί, όπου δε θα πρέπει να του αποσπάτε την προσοχή, να δίνετε οδηγίες κλπ.). Στη συνέχεια εξηγήστε του ότι δε θα πρέπει να σκέφτεται το αποτέλεσμα του αγώνα αλλά να συγκεντρώνει την προσοχή του στην κάθε κίνηση που κάνει στον αγωνιστικό χώρο.
4. Προσπαθήστε να μάθετε το παιδί σας να θέτει στόχους.
Η στοχοθεσία αποτελεί σημαντική τεχνική στο πλαίσιο του αθλητισμού. Με το να το βοηθήσετε να θέσει τους δικούς του εφικτούς στόχους για την απόδοση του, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε μία χρήσιμη «στρατηγική», την οποία θα μπορείνα προσαρμόζει, ανάλογα με τις ανάγκες του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προκειμένου να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για να θέσετε σωστούς στόχους ανατρέξτε σε προηγούμενο άρθρο: http://www.football-academies.gr/2011-04-07-22-31-40/10509-2015-12-22-11-58-21.html
5. Το παιδί σας πρέπει να έχει εσωτερικά κίνητρα.
Βοηθήστε το να καταλάβει ότι οι λόγοι που βρίσκεται στον αθλητισμό δεν θα πρέπει να σχετίζονται με την ικανοποίηση των φιλοδοξιών των άλλων ή την πίεση για επιτυχία. Η αγάπη για το άθλημα που ακολουθεί και η προσωπική του βελτίωση θα πρέπει να αποτελούν τους λόγους για τους οποίους αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του στον αθλητισμό.
H Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος, κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr
Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος
Τηλ : 6944870304